Digitalizace je cesta vpřed. Nezůstávejte pozadu

Brzy se bude digitalizace týkat určitým způsobem všech firem. Uber či Amazon jsou dobře známí průkopníci digitalizace, nicméně i tradiční společnosti se musí digitalizovat.

Poštovní služby tak používají směrovací a sledovací zařízení, nejrůznější stroje jsou dnes vybaveny internetovými senzory, takže jejich údržba je snazší.

Rostoucí výkon mobilních zařízení a masivní sběr dat přináší nové hodnoty. Avšak navzdory rostoucímu využívání počítačů a dat, které dnes vidíme, digitalizace teprve začíná.

Ilustrační snímek

Článek na toto téma, zveřejněný na webu obchodní školy INSEAD, je založen na názorech manažerů z mnoha různých odvětví. Pokud má vaše společnost pokračovat ve své digitální cestě, musíte zohlednit stávající schopnosti a role vašich lidí, firemní struktury a procesy, ale také kulturní aspekty. Digitalizaci je třeba vnímat jako dlouhodobou investici.

Kulturní aspekty: Myšlenkový posun

Digitalizace obvykle nebývá jednorázovou transformací. Její začátek a konec nejsou úplně jasně dané. Proto je lepší digitalizaci vnímat jako cestu. Buďte otevřeni experimentování a rozšiřujte know-how vaší firmy. Začněte co nejdříve a pokračujte v posilování digitálních kompetencí.

Vaše firma potřebuje nahromadit hodně znalostí, aby dokázala nacházet hodnotu v nových informacích, které pak také bude umět použít pro zlepšení obchodních výsledků. Proto je pro úspěšnou digitalizaci nezbytné nejprve mít znalosti.

Udržujte schopnosti a znalosti zaměstnanců, nechte je se rozvíjet. Digitalizace není jen o pouhopouhém nákupu nebo vyvinutí nové technologie.

Nikdy není příliš brzy

Jedna společnost, která se velmi usilovně zaměřila na výrobu elektronických knih, s nimi zpočátku nedosáhla komerčního úspěchu. Byl to však pro ni neocenitelný proces, kdy se mnoho naučila. A když začaly být elektronické knihy velkým tématem, už byla dobře připravena.

Nezapomeňte také, že musíte porozumět potenciálu, který mají nová technologická řešení pro zákaznickou zkušenost klientů.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge