Digitalizace ekonomiky: Případ USA

Ilustrační snímek

Sektory, firmy a jednotlivci, kteří posouvají hranice užití technologií v digitálním odvětví, dosahují obrovských zisků. Společnosti, které jsou digitálně nejhbitější, nyní vyhrávají bitvu o trh a jejich tržby stoupají. Některé z nich dokonce přetvářejí celá odvětví tak, aby v nich měly výhodu. Mzdy pracovníků, kteří mají ty nejsofistikovanější schopnosti v oblasti digitálních technologií, jsou opravdu nebesky vysoko nad průměrnou mzdou.

Nová zpráva společnosti McKinsey nazvaná Digital America: A tale of the haves and have-mores (Digitální Amerika: Příběh těch, kdo jsou daleko a těch, kdo jsou ještě dál) se pokouší měřit probíhající digitalizaci ekonomiky USA.

Pro představu o tom, jak probíhá budování digitálních kapacit a rozšiřování jejich využívání, bylo v rámci studie využito mnoho indikátorů. Vedle komunikačních a informačních technologií se do popředí dostávají také odvětví jako jsou média, finanční služby a profesionální služby (např. služby v oblasti poradenství pro strategický management, účetnictví a právo).

Obrovské příležitosti jsou stále před námi

Mezi méně digitalizované sektory patří i některé z těch, které se nejvíc podílejí na HDP a zaměstnanosti. Ekonomika USA jako celek nyní dosahuje jen 18 % svého digitálního potenciálu. Některé sektory nyní zaostávají. Jakmile se investice do digitalizace objeví i ve výrobě, energetice a ostatních odvětvích těžkého průmyslu, produktivita práce zde prudce naroste. K tomu nejzajímavějšímu, co tyto investice přinesou, patří chytrá auta, domy a inteligentní zařízení pro ropná naleziště patří. Online platformy pro talenty, analýza velkých dat a internet věcí… digitalizace by mohla ke každoročnímu HDP do roku 2025 přidávat až 2,2 bilionu USD.

Digitalizace vytváří příležitosti pro růst. Zároveň však automaty přebírají mnoho úkolů, které dnes dělají lidé. Mnoho rolí a procesů bude díky digitalizaci redefinováno. Proto také zanikání pracovních míst bude v průběhu příštích deseti let prudce zrychlovat.

Podrobnější výsledky studie jsou k dispozici online na této stránce.

-jk-

Zdroj: McKinsey & Company - přední mezinárodní společnost poskytující manažerské poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey & Company