Diagnóza: E-mailová apnoe

Ilustrační snímek

Pojem „apnoe“ zná většina z nás v sousloví „spánková apnoe“, což je onemocnění řazené mezi poruchy spánku. Dochází při něm k opakovanému, nekontrolovanému zadržování dechu ve spánku, které může způsobovat vážné zdravotní problémy. Nižší přísun kyslíku do organismu zvyšuje stres, vytváří chemickou nerovnováhu a oslabuje imunitní systém. Jsme pak náchylnější vůči infekcím i dalším nemocem a snižuje se naše schopnost efektivně pracovat. Stejné příznaky však vykazuje i „e-mailová apnoe“, na kterou jako první upozornila publicistka, konzultantka a bývalá manažerka společností Apple a Microsoft Linda Stoneová v roce 2008.

Berou nám e-maily dech?

Linda Stoneová se zabývá vztahy mezi lidmi, jejich zdravím a moderními technologiemi. Všimla si, že i když má v e-mailu zcela běžné zprávy, při čtení a zejména odpovídání zadržuje dech nebo dýchá velmi mělce. Pak si začala všímat, že stejně zadržují dech i ostatní lidé v jejím okolí. Někteří zase naopak dýchali velmi rychle. Už jen to, že při práci hodně sedíme, znesnadňuje zdravé dýchání a poškozuje naše zdraví. Co když se k tomu ale ještě přidá e-mailová apnoe?

Ve spolupráci s vědci z amerického Národního ústavu zdraví (National Institute of Health) se Linda Stoneová zaměřila na výzkum nevědomého zadržování dechu při čtení a psaní elektronické pošty. Výsledky pak publikovala na serveru huffingtonpost.com. Výzkum trval sedm měsíců a zahrnoval pozorování a rozhovory s více než 200 lidmi. Ukázalo se, že problém zvaný e-mailová apnoe mělo 80 % z nich.

Pomoci mohou dechová cvičení

Až budete příště číst nebo psát e-mail, zkuste se více soustředit na své tělo. Psycholožka Susan M. Pollaková z Harvard Medical School radí na serveru Psychology Today položit si následující otázky: Jak sedíte? Skláníte se k počítači nebo telefonu? Dýcháte mělce? Cítíte napětí? Dýcháte příliš rychle? Zpozorujete-li problém, vyzkoušejte následující cvičení.

1. Posaďte se pohodlně, ale vzpřímeně. Můžete i zavřít oči. Nedívejte se na obrazovku. Soustřeďte se na určité místo na podlaze před vámi.

2. Dýchejte přirozeně. Nesnažte se zadržovat nebo příliš kontrolovat svůj dech.

3. Dvakrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Vnímejte celý nádech i výdech. Pokud vaše mysl sklouzne jinam, nevadí, vraťte se zpět k dýchání bez pocitu, že jste udělali něco špatně.

4. Věnujte zvláštní pozornost třetímu nádechu a uvědomte si ten skvělý pocit z přirozeného nádechu a výdechu.

5. Na chvíli se postavte, protáhněte se a ideálně i projděte, než se vrátíte k práci. Nejen, že se budete cítit lépe, ale budete i jasněji uvažovat.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today