Deset tipů pro více času

Časové plánování hraje v našich životech stále důležitější roli spolu s tím, jak se zdá, že nikdy není dostatek času na splnění všech každodenních úkolů. Článek nabízí deset tipů, jak lépe využít čas nehledě na místo výkonu práce nebo pracovní zařazení.

- Naučte se jednat organizovaně. Zamyslete se, kolik času věnujete denně hledání různých věcí, dokumentů, telefonních čísel apod. První čtvrthodinu v kanceláři věnujte organizaci pracovního prostoru. Postupujte podle seznamu úkolů.
- Určete si nejproduktivnější dobu. Ujasněte si, zda se vám nejlépe pracuje ráno nebo odpoledne. Důležité věci můžete udělat také v době, kdy vaše děti pravidelně usínají nebo sledují televizi.
- Seznam úkolů na další den sestavujte večer předem. Měli byste vědět, co budete zítra dělat a jaký bude nejdůležitější úkol. Seznam dělte na více stran s plánem nejen na další den, ale také na celý týden a měsíc.
- Najděte si přes den více času. Potřebujte denně hodinu navíc? Vstaňte dříve a u prvního hrnku kávy můžete například přečíst e-maily, což je jedna z činností ubírajících pravidelně mnoho času.
- Vytvořte si rozvrh a řiďte se jím. Každý den věnujte jedné pravidelné aktivitě. Ve středu můžete příklad vyřizovat internetové bankovnictví, v pátek aktualizovat webové stránky apod.
- Vyvarujte se typických „požíračů času“. Nevěnujte dlouhé hodiny diskusním skupinám, televizi nebo surfování po internetu.
- Pokud jde o domácí práce a úklid, rozdělte si je na jednotlivé dny. Jestliže pracujete doma, dříve než začnete s prací, nejprve ustelte postel a umyjte nádobí.
- Zvládejte dvojí odpovědnost. Musíte čekat na parkovišti? Přečtěte si e-maily. Máte malé děti? Ať vám povinně předčítají při vaření.
- Naučte se říkat ne. To, že si ostatní o vás myslí, že máte více času, není rozhodující.
- Vyvarujte se vyrušování. Používejte telefonní záznamník. E-mail kontrolujte v předem vymezené hodiny. Pracujete-li doma, vysvětlete rodině a přátelům, že v určitou dobu nebudete k dispozici.

-kk-
Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How