Desatero veřejného vystupování

Někteří manažeři mají strach z veřejných projevů před lidmi. Článek shrnuje deset tipů, jak se v takových situacích cítit lépe, i když je nemáte rádi.

- Měli byste vědět, o čem mluvíte. Vždy je jednodušší mluvit o věcech, o kterých něco víte.

- Prozkoumejte své téma. I když se jedná o něco, co znáte, nevynechávejte přípravu. Osvěžte si téma aktuálními informacemi od zasvěcených lidí.

- Seznamte se s publikem. Chcete, aby vám posluchači věnovali pozornost. Bude proto jednodušší, když si o publiku předem něco zjistíte. Zajímeje se o jejich zájmy, případné otázky apod., abyste mohli připravit řeč na míru.

- Napište si to. Podle složitosti projevu si jej napište buď celý, nebo si připravte poznámky. Znovu si vše projděte, aby váš projev dával logický smysl a opravte případné nedostatky.

- Vyzkoušejte si to. Vyzkoušejte si svou řeč nahlas a pokud to bude možné i před obecenstvem. Zkoušejte tak dlouho, dokud nezískáte příjemný pocit.

- Buďte v klidu. Pokud se na řeč připravíte, nemáte se čeho bát. Znáte svůj materiál i publikum, takže už zbývá jen přednést to, co jste si nacvičili.

- Kontrolujte ruce. Přílišná gestikulace rukama odvádí pozornost posluchačů. Najděte si proto způsob, jak ruce správně zaměstnat. Můžete je položit na řečnický pult nebo dát jednu do kapsy. Obě ruce v kapsách však nepůsobí dobře. Pokud budete v rukou držet papíry, držte je v jedné ruce a nemávejte s nimi.

- Usmívejte se. Úsměv působé pozitivně na okolí a pomůže i vám, abyste se cítili lépe. Ne vždy je situace taková, abyste se mohli usmívat, většinou ale ano.

- Používejte vhodný humor. Vtip na začátku projevu působí dobře, ujistěte se však, že bude vhodný. Neměl by nikoho urazit a vztahovat se k danému tématu. Měl by také být nový, aby jej všichni neznali.

- Sdílejte své nadšení. Mluvíte o tématu, které znáte, jste připravení, uvolnění a usmíváte se. Využijte svou řeč k tomu, aby publikum mohlo sdílet vaše nadšení a uspějete.

-kk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management