Desatero úspěchu podle Sama Waltona

Zakladatel největšího světového maloobchodního řetězce Wal Mart Sam Walton je jednou z nejcitovanějších osobností manažerské literatury. Připomeňme si proto jeho desatero úspěšného obchodování.

1. Odevzdejte se svému byznysu. Věřte mu a mějte svou práci rádi.

2. Sdílejte zisky se všemi společníky. Když s nimi budete jednat jako s partnery, dokážete překonat všechna očekávání.

3. Motivujte své partnery. Peníze a vlastnictví nejsou všechno. Neustále vymýšlejte nové a zajímavé způsoby, jak motivovat své partnery na pracovišti. Stanovte vysoké cíle, podporujte soutěživost a sledujte výsledky.

4. O všem komunikujte se svými partnery. Čím více toho budou vědět, tím více tomu budou rozumět. Čím více budou rozumět, tím větší pak budou mít péči.

5. Oceňujte zásluhy všech společníků. Nic nedokáže nahradit několik pečlivě zvolených, upřímných slov chvály. Jsou zdarma, ale mají obrovskou cenu

6. Oslavujte úspěchy a hledejte pozitivní věci v neúspěchu. Neberte se příliš vážně. Uvolněte se a všichni kolem se také uvolní. Neustále ukazujte své nadšení.

7. Naslouchejte všem a snažte se, aby mluvili otevřeně. Lidé v první linii vědí nejlépe, co se tam děje. Je důležité, aby vám to řekli.

8. Překonejte očekávání zákazníků. Ukažte jim, že vám na nich záleží. Napravte všechny chyby a nevymlouvejte se - omluvte se.

9. Hlídejte si víc své výdaje než konkurenci. Můžete se dopustit mnoha chyb a vzpamatovat se, když je podnik výkonný. Můžete být ale geniální a zkrachovat, když budete neefektivní.

10. Plavte proti proudu. Hledejte jiné cesty. Ignorujte obecné pravdy. Když všichni jdou stejným směrem, máte velkou naději, že naleznete zlatou žílu, když se vydáte směrem opačným.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher