Desatero relaxace pro mysl i tělo

Stav mysli ovlivňuje fungování celého těla. To také vysvětluje, proč stresovaní lidé častěji trpí zdravotními problémy. Článek shrnuje deset rad, jak poskytnout odpočinek tělu i mysli.

- Naučte se dýchat. Když se budete cítit ve stresu, vyzkoušejte dechová cvičení. Rovně se posaďte nebo postavte a prodlužte nádech i výdech tak, že budete počítat do tří. Roztáhnete tak své plíce a vyprázdníte vzduch. Pomáhá také zavřít oči. 

- Protáhněte se. Ať už sedíte, nebo stojíte, narovnejte záda a nechte ruce volně viset podél těla. Pomalu zvedejte paže, jako byste se chtěli dotknout stropu. Sledujte cestu rukou očima a můžete i zaklonit hlavu. V této pozici vydržte než napočítáte do deseti a pak zvolna ruce vraťte zpět.

- Zvyšte své tělesné aktivity. I když si to nemyslíte, cvičení vám pomůže relaxovat. Vaše tělo se zbaví toxinů a lépe okysličí. Začínejte pozvolna a postupně si vybudujte cvičební rozvrh.

- Sledujte své stravování. To, co jíte, ovlivňuje vaši náladu. Měli byste proto jíst potraviny bohaté na živiny. Snažte se jíst více ovoce a zeleniny a pít čistou vodu.

- Dopřejte si dostatek spánku. Pamatujte ale, že je třeba sledovat jeho kvalitu, nikoli jen kvantitu.

- Pusťte si hudbu. Relaxujte u pomalé a tiché hudby.

- Odpoutejte se od moderních vymožeností. Alespoň jednou týdně vypněte televizi a počítač.

- Udělejte si čas pro sebe. Najděte si klidné a tiché místo nebo si vezměte dovolenou jen pro sebe.

- Vyzkoušejte jógu nebo meditaci. Pomůže vám to udržet propojení mezi myslí a tělem. Pravidelné cvičení pomáhá odpočívat a lépe řídit stres.

- Smějte se. Najděte znovu svůj smysl pro humor.  Travte čas s rodinou a příteli, s nimiž můžete být sami sebou. Smích je jedním z nejlepších prostředků relaxace a nic nestojí.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com