Denní plánování: Způsob, jak dosáhnout cílů

Chodíte ráno do práce, aniž byste měli jasno, co budete ten den vlastně dělat, a práci si vymýšlíte až „za chodu“ nebo podle toho, jak k vám přichází? Podle některých je tento přístup zcela špatný a nikdy vás neposune k vašim cílům (které byste v každém případě měli mít vytyčené). Klíčem k dosažení toho, co si kladete za cíl, je každodenní plánování.

Ilustrační snímek

Vy jste pánem svého času

Podle serveru SalesGravy je chybou chodit do práce a dělat práci podle toho, jak je zrovna třeba. Většina lidí to tak totiž dělá. Buďte naopak vy tím motorem, který vyvíjí aktivitu podle svých potřeb a podle předem daného systematického plánu, a klidně nechte ostatní, ať se vám přizpůsobují. K tomu je nutné vybudovat si systém, v rámci kterého si budete předem plánovat aktivity na daný den.

Plánování předem

Každodenní plánování je návyk, u něhož může chvíli trvat, než si jej osvojíte a než vám přestane připadat zdlouhavý. Po chvíli si však již nedovedete představit, že byste fungovali jinak. Základním krokem k tomuto systému je vytyčit si své cíle. Čeho chcete dosáhnout, jak můžete tento cíl kvantifikovat, jak budete měřit míru vašeho úspěchu?

Následně je třeba vypracovat časový horizont, v rámci kterého chcete své mety dosáhnout. Dále si sepište, co jste již k dosažení cíle udělali a v jaké fázi od bodu 0 k cíli se nacházíte. Následně si rozpracujte obecný dlouhodobý plán, který budete využívat k vymýšlení jednotlivých denních úkonů pro daný den.

V ideálním případě si každý večer sedněte, vezměte dlouhodobý obecný plán, zjistěte, kde se po právě skončeném dni nacházíte, a sepište si seznam úkolů na následující den. Jako motivaci si můžete napsat, o kolik procent se posunete směrem ke svému cíli, pokud všechny sepsané úkoly splníte tak, jak je plánujete splnit.

Systém

Tento systém se může ze začátku zdát příliš zdlouhavý nebo dokonce zbytečný. Z dlouhodobého hlediska vám ale toto plánování dodává tolik potřebnou motivaci a především orientaci v úkolech a cílech. Každodenně si tak připomínáte, proč děláte, co děláte. Díky tomu, že víte na čem pracujete a proč, budete pracovat klidně a váš pracovní výkon tak bude lepší a vyrovnanější.

-mm-

Zdroj: Sales Gravy - mezinárodní komunita profesionálů v oblasti obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sales Gravy