Dejte v létě sbohem stresu

Každá změna způsobuje určitý stres. Platí to i pro dobré změny. V létě to může být situace, kdy děti mají prázdniny a jsou doma, ale také celá řada dalších věcí. Dejte si proto na letošní léto předsevzetí, že si dopřejete mentální prázdniny. Pravidelně cvičte, abyste se zbavili stresu. Vyzkoušejte meditaci nebo jógu.

Meditace je starodávná technika, až v posledních letech si však získala celosvětové uznání jakožto prostředek odpočinku a boje proti stresu. Dostává lidské tělo do stavu hluboké relaxace, kdy se zpomaluje metabolismus, klesá puls a zklidňuje dech. Desetiminutová meditace každý den účinně uklidňuje a zabraňuje depresím.

Meditace spočívá v tichém opakování určitého slova, věty nebo zvuku, přičemž člověk sedí deset až dvacet minut se zavřenýma očima. Důležité je soustředit se jen na zvuk a vlastní dech. Můžete si také najít speciální školu či kurz meditace.

Obdobně starou metodou pro snižování stresu je i jóga. Také snižuje krevní tlak a hladinu stresového hormonu kortizolu. Navíc pomáhá zlepšovat pružnost, sílu, výdrž a rovnováhu. Nemusíte se bát, že budete při cvičení nuceni provádět akrobatické pozice. Nemusíte ani stát na hlavě. Jako začátečník se budete učit pouze základní postoje a protahování. Existuje více druhů jógy, a tak můžete vyzkoušet, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Při cvičení jógy je také důležité soustředit se na dýchání a zbavit se jiných myšlenek a obav. To je klíčem k úspěšnému řízení stresu.

-kk-
Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health