Deepak Chopra o tom, jak úspěšně vést tým

Ilustrační snímek

Chceme-li být úspěšní, musíme se naučit spolupracovat s druhými, fungovat ve skupině. Existují sice lidé, kteří se vypracovali sami a také spousta těch, kteří uspěli i přesto, že nedokáží pracovat v týmu, ale z těch si příklade neberme. Naučíme-li se nejprve fungovat v týmu, jsme na nejlepší cestě, jak se stát úspěšným lídrem. Klíčem k tomu je vědět, co tým potřebuje. Myslí si to alespoň světově známý lékař a spisovatel Deepak Chopra, který nedávno zveřejnil na síti LinkedIn článek na téma úspěšného vedení skupin.

Deepak Chopra je americký lékař a spisovatel indického původu. Patří k předním světovým autoritám v oblasti zdravého životního stylu a osobního rozvoje. Napsal více než 80 knih, které byly přeloženy do 43 jazyků a vyšly v nákladu více než 20 milionů výtisků. Pravidelně se umisťují v žebříčku bestsellerů podle deníku New York Times v kategoriích umělecké i odborné literatury. Deepak Chopra vystupuje také na konferencích, loni zavítal poprvé i do Prahy. K úspěchu v roli lídra podle něho vedou následující kroky.

1. Buďte optimisté

Všechny skupiny lidí potřebují naději. Podpořte tu svou a ukazujte jí, že zítřek bude lepší než dnešek.

2. Ukažte smysl společné práce

Každá skupina potřebuje inspiraci. Pocit smyslu a užitečnosti je důležitější než peníze nebo povýšení.

3. Získejte si důvěru

Tým potřebuje důvěryhodného lídra, kterého nezajímá jen jeho vlastní kariérní postup.

4. Chraňte svůj tým

Veškeré hrozby řešte okamžitě. Rozhodujte tak, aby vaše rozhodnutí prospělo, pokud možno, celé skupině.

5. Chvalte úspěchy

Zdravá soutěživost v týmu si žádá stále nové výzvy. Chvale úspěchy a motivujte tak členy svého týmu, aby byli úspěšní i nadále.

6. Buďte připraveni poslouchat

Podporujte kreativitu tím, že dáte všem prostor, aby přicházeli se svými nápady.

7. Sledujte náladu týmu

Vaším úkolem je neustále zlepšovat morálku v týmu. Otevřeně a upřímně upozorňujte každého, včetně sebe, kdo svým chováním podrývá morálku ostatních.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse