David versus Goliáš

Není snadné přilákat a udržet kvalifikované pracovníky, když vašemu malému podniku chybí prestiž a finanční prostředky větších organizací. Ve Velké Británii mají dvě třetiny podniků problém nalézt odborníky a zkušené pracovníky. Udržet si dobré lidi je také stále těžší, v roce 2003 to působilo obtíže 77% anglických podniků. Jak tedy ve velké konkurenci mohou menší firmy uspět? Obvyklou odpovědí bývá zaměřit se na pružnou pracovní dobu a méně hierarchickou podnikovou kulturu, která dává šanci být součástí přátelského týmu a hrát různé role v rostoucím podniku, což v důsledku znamená osvěžující kontrast přísnějšímu prostředí ve velkých zavedených společnostech. Jenže velké podniky odpovídají ještě pružnějšími podmínkami pro své zaměstnance, takže co dál?

Je tu několik možností. První možnost se týká konkrétně anglických společností a je to možnost zúčastnit se vzdělávacího programu KTP (Knowledge Transfer Partnership), který umožňuje malým podnikům využít služeb posluchačů postgraduálního studia a vysokoškoláků za pouhých 16 tisíc liber ročně. Program funguje zvláště dobře v malých rostoucích podnicích, které potřebují zvláštní zdroje pro speciální projekt.

Další možností je přijmout starší pracovníky. Starší lidé jsou méně agresivní, více jeví zájem a ochotu, proto se hodí pro práci ve službách, jako například v telefonním centru, nebo ve zdravotnictví, sociálních službách nebo turistickém ruchu. Nemají sice moderní kancelářské dovednosti, ale mohou se je naučit. Není totiž pravda, že „starého psa novým kouskům nenaučíš“, starší lidé se jen učí jinak a mnohdy s hlubšími a trvalejšími výsledky. Starším pracovníkům vyhovují jiné pracovní podmínky, jako práce o víkendu, sdílení práce nebo práce z domova. Stejné podmínky může malý podnik aplikovat i na pracující rodiče.

Třetí možností pro malé podniky jsou interim manažeři, neboli dočasné dosazení externího manažera. Executives Online je jen jedna z organizací nabízející program sdílení manažerů, který umožňuje menším podniků přístup k velkým manažerským talentům. Za poslední čtyři roky vzrostly interim služby o 137%.

A nakonec několik tipů pro přilákání a udržení si nejlepších zaměstnanců:
- uvažujte o pružné pracovní době a možnosti práce z domova,
- nižší základní plat kompenzujte bonusy za dobré výkony,
- oceňujte výkonnost podle výsledků, nikoli podle odpracovaných hodin,
- vezměte na vědomí potřebu interního rozvoje,
- vždy odměňujte úspěch způsobem, jakým můžete, třeba jen slovy,
- nikdy nepodceňujte potřebu zpětné vazby, komunikace a skupinových aktivit.
-ba-
Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian