Dávejte si pozor, kam si sedáte

Naše chování toho o nás prozradí víc, než si možná přejeme. Kromě řeči těla o nás vypovídá i to, kam se usadíme u stolu. Je tedy dobré vědět, co o sobě při schůzce se šéfem nebo při obchodním jednání vlastně říkáme. Místo u stolu bychom měli volit i podle toho, jakou strategii chceme při jednání zaujmout.

Obecně bývá nejsilnější pozice uprostřed dlouhé strany stolu. Zajišťuje totiž nejlepší přehled o situaci a pozornost největšího množství posluchačů. Nezávisle na tom mají nejvýhodnější pozici ti, kdo zaujmou místa v bezprostřední blízkosti šéfa či alespoň na jeho straně stolu. Sedí zde spíše loajální lidé, naopak druhou stranu stolu si zabere opozice.

Podobně je tomu i kulatých stolů, kde váhu jednotlivým židlím nedává jejich prostorové umístění, ale jejich pozice vzhledem k nejdůležitější osobě. Roli hraje i poloha dveří či oken. Silnější pozici si zajistí ten, kdo si sedne zády ke zdi a bude tak mít přehled o tom, kdo vchází do místnosti.

Při schůzce dvou lidí slouží stůl jako bariéra. Výběr židle vypovídá o vztahu k druhé osobě. Možné jsou čtyři pozice:

1. Čelem proti sobě – v této pozici se nejsnáze vede konflikt, sedají si takto soupeři.

2. Na stejné straně – z této pozice nelze vést útok, říká, že jste na straně člověka, vedle něhož sedíte. Při jednání dvou lidí není tato pozice příliš častá.

3. Bokem přes roh stolu - nejvýhodnější pozice použitelná ve většině situací, nerozděluje hovořící na dvě strany, ale ani nevyjadřuje rovnost a solidaritu. Tato pozice sice vyjadřuje přátelství, ale roh stolu i nadále vytváří mírnou bariéru, která udržuje přiměřený odstup. Vhodná pro vytýkání chyb podřízenému.

4. Proti sobě v úhlopříčce - pohledy obou lidí se míjejí, naprosto nevhodná. Tato pozice vyjadřuje odstup, lhostejnost a nezájem.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES