Dárky, které může lídr dát svým zaměstnancům (1/2)

Jaké dárky obvykle dostávají zaměstnanci od svých zaměstnavatelů? Nějaké ty dárkové poukazy nebo večírky potěší, existuje však i mnohem trvalejší dar – a tím je leadership.

Ilustrační snímek

Existuje několik atributů leadershipu, které byste jako vůdce měli dobře zvládat. Pochopte, s kým vlastně pracujete, nebo budete muset hádat a pravděpodobně nebudete schopni s členy svého týmu efektivně komunikovat.

Sebeuvědomění

Musíte být zodpovědní. Pokud nebudete, bude pro vás i pro ostatní obtížné vyžadovat zodpovědnost po ostatních. Vždy se ujistěte, že svou vlastní zodpovědnost berete vážně. To vás povede k tomu, že budete chtít poznat, co jsou vaše silné i slabé stránky. Potřebujete získat jasnou představu o svých vlastních preferencích v mezilidském kontaktu i o tom, jak vás ostatní vnímají. Když převezmete zodpovědnost sami za sebe, budete se pak schopni také přizpůsobit, když to budou okolnosti vyžadovat.

Znalost a uvědomění si ostatních

Není možné pracovat s lidmi, kterým nerozumíte. Musíte vědět, co se ostatním líbí a co se jim naopak nelíbí. Snažte se pochopit, proč ostatní reagují a fungují tak, jak to činí. Potřebujete si být vědomi silných a slabých stránek nejen u sebe, ale i u všech členů vašeho týmu, tvrdí článek na webu management-issues.com. Potřebujete rozpoznat a rozkrýt podobnosti i rozdíly v tom, jak vy a vaši kolegové pracujete a jak přistupujete k životu. Uvědomte si, že vašim kolegům mohou vyhovovat různé komunikační styly.

Ukažte ostatním, že vám na nich záleží – dávejte zpětnou vazbu

Tím, že poskytnete upřímnou, zdvořilou a včasnou zpětnou vazbu, ukážete, že jste investovali svůj čas a energii do daného kolegy a že chcete, aby se mu dobře dařilo. Pomozte svým lidem růst tím, že jim poskytnete zpětnou vazbu o tom, co dělají dobře a v čem by se naopak mohli zlepšit. Zpětnou vazbu byste samozřejmě měli podat autenticky.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Dárky, které může lídr dát svým zaměstnancům (1/2)

Aktuální

Dárky, které může lídr dát svým zaměstnancům (2/2)