Daří se vám v kariéře, ale stále nejste šťastní? Několik tipů k zamyšlení

Mnoho lidí má životní úspěch spojený s tím kariérním. Práce hraje v našich životech důležitou roli a proto mnozí sní o tom, že budou úspěšní v tom, co dělají, a že třeba dosáhnou na manažerskou pozici a dostanou na starosti tým. Nezřídka se ale stává, že i když těchto svých cílů dosáhnou, nemusí se nutně cítit úplně šťastně. Je to i váš případ? Pak pro vás máme několik následujících tipů k zamyšlení.

Ilustrační snímek

Ke štěstí je potřeba mít nějaké cíle

Jak uvádí Harvard Business School, štěstí je u člověka spojeno v drtivé většině případů s nějakou vidinou a cestou za určitou vizí. Jestliže člověk stagnuje, nikam se neposouvá nebo neví, kam směřovat, většinou nebývá šťastný. Štěstí vychází z toho, že dotyčný má nějaké cíle a že se k nim úspěšně propracovává.

Proto se stává, že když člověk dosáhne svých cílů, najednou se necítí šťastný. Nemá totiž žádnou další vidinu, jejímž směrem by se mohl ubírat. Co tedy s tím? Jednoduše si nastavte nové cíle. A ty nemusí být ani kariérního rázu, ale třeba osobního, rodinného nebo třeba sportovního.

Vždy je nutné srovnávat se sami se sebou

Řada lidí se i přes své nesporné úspěchy necítí úplně šťastná z toho důvodu, že se porovnává s někým jiným, kdo to dotáhl ještě dál. Tento přístup je bohužel přirozený. Jeho problémem však je, že vždy se najde někdo, kdo je na tom lépe než my – ať už v našem okolí, nebo třeba na sociálních sítích.

Jediným způsobem, jak uniknout tomuto nekonečnému tlaku, je srovnávat se jen sami se sebou. Jste lepší, než jste byli před dvěma lety? Naučili jste se něco nového? Jste šťastnější, našli jste lepší vyvážení osobního a pracovního života? Povýšili vás? Pokud na některou z těchto otázek odpovíte kladně, už se nemusíte starat o to, co se podařilo ostatním.

 

-mm-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review