Čtyři tipy, jak si vše lépe pamatovat

Každý manažer může jistě těžit z dobré paměti. Zapamatovat si detaily konverzace s podřízeným, zapamatovat si jména kolegů nebo si pamatovat detaily z jednání může znamenat možná zdánlivě drobný detail, který ale může výrazně vylepšit to, jak vás vnímá vaše okolí, vaši podřízení i nadřízení. Zde jsou čtyři velmi jednoduché, ale velmi účinné triky, jak si věci lépe pamatovat.

Ilustrační snímek

Okamžité opakování

Podle Psychology Today je důležité si nově nabytou informaci hned zopakovat. Pokud spoléháte pouze na to, že informaci obdržíte a zapamatujete si jí, je zde velká pravděpodobnost, že ji ihned zapomenete. Pro zamatování si nějaké věci je totiž nutné ji nejen pasivně přijmout, ale aktivně použít, a proto je nutné si ji alespoň v duchu hned zopakovat.

Převyprávění vlastními slovy

Častým problémem při snaze si něco zapamatovat je to, že informace je nám předána ve formulaci, která nám není přirozená, a proto je pro nás přirozeně těžší si ji zapamatovat. Tomu se vyhnete tím, že si danou informaci takříkajíc převedete do vlastní řeči, tzn. že si ji převyprávíte vlastními slovy a za použití vlastní terminologie.

Slovní spojení a vlastní zkušenost

Vyloženým trikem, jak si něco zapamatovat, je dát si jednotlivá slova nebo body dané informace do souvislosti s nějakou vlastní zkušeností nebo si je zkombinovat do nějaké myšlenky společně s jinými slovy. Příklad: je vám představen nový kolega. Má stejné příjmení, jako váš strýc, který rád jezdí na motorce. Představte si tedy tohoto potenciálního klienta na motorce, spojte si jeho obličej s motorkou, a příště si na jeho příjmení jistě vzpomenete.

Rozdělení

Poslední, avšak velmi účinnou metodou, je si informaci rozdělit do menších kusů a ty si zapamatovat. Těžko si například zapamatujete v kuse devítimístné číslo, ale pokud si jej rozdělíte na tři trojmístná čísla, šance na úspěšné zamapatování se dramaticky zvýší.

 

-mm-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today