Čtyři signály vyhoření: Jak zabránit tomu, aby vaši podřízení vyhořeli

Syndrom vyhoření je vážný psychologický jev. Zasažený pracovník při něm ztratí zájem o svoji práci, není schopen podávat stabilně kvalitní výkon, cítí zpravidla velkou únavu a v některých případech propadá až do depresivních nebo úzkostných stavů. Existuje nespočet důvodů, proč by se měli pracovníci i jejich manažeři snažit za každou cenu vyhoření vyhnout, od těch ekonomických až po ty zdravotní. Zde jsou čtyři signály, které vám u podřízeného napoví, že je u něj zvýšené riziko brzkého vyhoření, a několik rad, jak vyhoření u vašich podřízených zabránit.

Ilustrační snímek

Dlouhodobá práce přesčas

Přemíra stresu a neudržitelný způsob práce se ještě před nástupem samotného vyhoření většinou u dotčeného zaměstnance projevují jako workoholismus, dlouhá pracovní doba a přesčasy. Pokud tedy některý ze členů vašeho týmu začne trávit v práci celé dlouhé večery, neměli byste ho jenom chválit a dávat za příklad, ale měli byste i zbystřit a začít danému pracovníkovi a jeho psychickému rozpoložení věnovat vyšší pozornost.

Propad produktivity

Jak uvádí The Muse, většinou typicky následuje prudký pokles produktivity práce dotyčného pracovníka. Jestliže někdo zničehonic začne vykazovat i přes veškerou snahu nižší čísla, vyšší chybovost a neschopnost dostát svým povinnostem, měli byste se mít na pozoru.

Ztráta pozitivního přístupu

Ztráta energie a pozitivního přístupu. To je další z projevů projevů počínajícího vyhoření. Zvláště patrná je pak tato změna u někoho, kdo si jinak dlouhodobě udržuje smysl pro humor a určitý nadhled nad nepříjemnými situacemi v práci.

Neochota starat se o budoucnost

Člověk, který brzy vyhoří, většinou cítí beznaděj a nevidí žádnou budoucnost v tom, co dělá. Dotyčný pracovník se tedy přestane starat o budoucnost, přestane sdílet vize se zbytkem týmu nebo se svým nadřízeným a má problémy plánovat cokoliv dlouhodobějšího.

 

 

-mm-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse