Co vám brání v kariéře?

Ilustrační snímek

Rozvoj kariéry je dlouhodobá záležitost. Zahrnuje především dlouhodobé cíle, jako je vyšší výdělek nebo vyhledávání příležitostí, kam se posunout. Při plnění těchto dlouhodobých cílů se nám však může stát, že přehlédneme určité detaily, které nám postup v kariéře zbytečně znesnadňují. Jsou to chyby, které děláme sami v tom, jak se chováme.

Na zlozvyky vedoucí ke ztrátě kariérních příležitostí upozornil nedávný článek na serveru Psychology Today, který napsala psycholožka Amy Morinová. Vychází ze svých psychoterapeutických zkušeností, které popsala také v knize s názvem 13 Things Mentally Strong People Don't Do. Ta vyšla celkem v jednadvaceti jazycích včetně češtiny (13 věcí, které psychicky silní lidé nedělají, Bizbooks, 2015).

Pořád si stěžujete

Nikdo nechce pracovat s negativními lidmi. Pokud se vám něco nelíbí, máte vždy dvě možnosti: změnit danou situaci, nebo svůj přístup.

Neumíte se ozvat

Pokud se nikdy k ničemu nevyjadřujete, vysíláte jasný signál, že nejste lídr. Zkuste více říkat, co si myslíte, i když zrovna nebudete s něčím souhlasit.

Neposloucháte

Nenecháte druhé domluvit a udílíte rady, o které vás nikdo nežádal. Zkuste věnovat více času a energie naslouchání.

Nestaráte se o své zdraví

Neustálé přesčasy, vynechávání jídel a honba za dalšími úkoly z vás úžasného pracovníka neudělá. Budete sice vypadat vytíženě, ale dosáhnete pouze nižší výkonnosti a podlomeného zdraví.

Neumíte přiznat chybu

Vymlouváte se a snažíte se své chyby skrývat. To ukazuje, že nedokážete nést odpovědnost. Když se dokážete poučit z chyb, získáte si respekt ostatních.

Neumíte přijmout kritiku

Když vám někdo nabízí svou zpětnou vazbu, nebraňte se. I když nesouhlasíte, nejprve si ji vyslechněte.

Nespolupracujete

Neodpovídáte na e-maily, vysmíváte se nápadům druhých nebo pomlouváte své kolegy. Chcete-li být úspěšní v kariéře, musíte umět vycházet s lidmi. Zapracujte na svých sociálních dovednostech.

 

Kniha

MORIN, Amy: 13 Things Mentally Strong People Don't Do. New York: HarperCollins, 2014. 272 s.

MORINOVÁ, Amy: 13 věcí, které psychicky silní lidé nedělají. Praha: Bizbooks, 2015. 265 s.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today