Co to je „syndrom podvodníka“ a jak proti němu můžete bojovat?

Máte stále nízké sebevědomí, i přestože jste dosáhli jasných a objektivních úspěchů? Byli jste povýšeni do manažerské role, ale stále přemýšlíte nad tím, jestli na to máte a jestli neudělalo vaše vedení chybu, když vás do vedoucí role dosadilo? Pak možná trpíte tzv. syndromem podvodníka. Jak se tento syndrom projevuje a jak proti němu můžete bojovat?

Ilustrační snímek

Jak se syndrom podvodníka projevuje?

Typicky se s ním setkáme u lidí, kteří byli nově povýšeni do manažerské role nebo dostali větší pravomoci. Projevuje se jako nejistota, nerozhodnost a pochyby o vlastních dovednostech. Dotyčný člověk zveličuje neúspěchy, které se mu dějí, není si jistý, jestli má na to vést ostatní, a nemůže z hlavy dostat myšlenku, že by na jeho místo měl možná být povýšen někdo jiný. Dobrá zpráva je, že tyto pocity jsou poměrně běžné a nevyhýbají se ani manažerům na těch nejvyšších pozicích. Jde především o to, že musíte změnit svůj přístup k sobě samému a ke své práci. Jak na to?

Uvědomte si, že vedení se rozhodlo povýšit vás

V prvé řadě je nutné si plně uvědomit, že vedení se skutečně rozhodlo povýšit vás. A že tedy ve vás objektivně viděli něco, díky čemu věřili, že svoji novou roli zvládnete. Rozhodnutí o povýšení zaměstnanců do manažerské funkce je vždy dobře promyšlené a nikdy není nahodilé. Když přijmete tento fakt, zvýší se vám tím sebevědomí a víra ve své schopnosti.

Zvyšte svoji emoční inteligenci

Dalším krokem je lépe se vyznat ve svých vlastních emocích. Jaké situace u vás spouští negativní pocity spojené se syndromem podvodníka? Proč se takto cítíte a jaké nejistoty a pochybnosti stojí za celým problémem? Poznejte sebe a své emoce, naučte se s nimi lépe pracovat a budete tak blíž i k řešení vašeho syndromu podvodníka.

Soustřeďte se na pozitivní věci a úspěchy

Tato rada se netýká pouze syndromu podvodníka, ale můžeme ji aplikovat na celý váš přístup k práci. I když je vhodné se věnovat i svým chybám a učit se z nich, měli byste se především soustředit na své úspěchy a pozitivní věci, které se vám udály a povedly. Mimo jiné vám to pomůže i necítit se jako podvodník se své nové manažerské funkci.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success