Co s trémou před prezentací?

Řada lidí se bojí prezentace. Existují ale tací, kteří dokáží poradit, jak zůstat klidný a vyrovnaný před publikem. Některé rady se týkají praxe a příprav, když ale přijde na nervozitu nebo trému, zde je několik tipů z Broadwaye:

- Nebojujte s tím, je to přirozené. To, co znáte jako trému, je ve skutečnosti jen přípravou těla na daný výkon. Tělo shromažďuje energii, aby bylo připraveno, až vyjdete na scénu. Je možná trochu zvláštní akceptovat stav, kdy vám buší srdce a svaly jsou napružené ke skoku. Faktem ale zůstává, že pro vaše tělo je to v takový moment přirozené.

- Hýbejte se. Pokud zůstanete sedět, veškerá zmíněná energie se chopí vašeho těla, hrdla a mysli. Je proto dobré se trochu hýbat, s někým promluvit, udělat cokoliv, abyste tuto energii trochu usměrnili. Pokud ale sedíte u jednacího stolu a čekáte, až na vás přijde řada, asi nebudete mít na výběr. V tom případě se snažte usmívat a zhluboka a pomalu dýchat.

 

- Představujte si úvod a závěr svého projevu. Před prezentací je běžné, že lidé přemýšlejí o všech věcech, které by se mohly pokazit. Příprava na nejhorší vám může pomoci problémům předejít. Tento druh aktivity by se ale měl dělat dlouho před tím, než se akce uskuteční. Přemýšlení o katastrofických scénářích těsně před prezentací je spolehlivý způsob, jak se rozhodit.

 

Mnohem pozitivnější bude, když si představíte úvod a závěrečné momenty vaší prezentace. Představíte si energii, kterou disponujete, ale i klid a kontrolu. Představte si, jak vše jde hladce a jak je publikum zaujato vaším projevem. Pak přepněte na konec své prezentace a uvidíte, jak ji uzavíráte s tím, že publikum reaguje očekávaným způsobem.

 

Přednes se může zdát jako dost náročná činnost, může být ale ve skutečnosti velmi odměňující a zábavný, obzvlášť, když máte trému pod kontrolou.

 

 -av-
Zdroj: Presentations - informace o technologiích a technikách efektivní komunikace
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentations