Co s pesimisty ve vašem týmu?

Řízení pesimisty v pracovním týmu může být velmi frustrující a časově náročná záležitost. Článek proto přichází s několika radami.

- Vytvářejte povědomí. Můžete začít tím, že si dotyčného vezmete stranou a vysvětlíte mu, jak jeho negativní chování působí. Snažte se mu vysvětlit, že by měl být minimálně tak pozitivní, jako je negativní. Tato diskuse může být velice produktivní. Jakmile pochopíte důvody pesimismu dotyčného zaměstnance, můžete poskytnout lepší podporu.

- Usilujte o to, aby negativní komentáře nepřetrvávaly. Požadujte vyjasnění toho, proč a jak to dotyčný myslí. Zároveň se ptejte na alternativní návrhy řešení. I vy sami můžete vyjadřovat konstruktivní kritiku, vždy je však třeba navrhovat řešení.

- Zapojte celý tým. Zapojení celého týmu funguje lépe než jen vaše osobní snaha. Měli byste se společně shodnout na pravidlech chování, která ukáží pesimistům, jak mohou produktivněji přispět kolektivnímu snažení.

Když nic nezabere a pesimisté ve vašem týmu nebudou reagovat na koučování ani zpětnou vazbu, je na čase zvážit jejich setrvání ve vašich řadách. Zapamatujte si následující pravidla:

Ano

- Hledejte zdroje pesimismu.

- Dělejte rozdíly mezi osobností a chováním dotyčného.

- Zapojte celý tým do vytváření norem týmového chování.

Ne

- Neupozorňujte na jednotlivce před celou skupinou.

- Nenechávejte negativní komentáře bez odezvy.

- Nepředpokládejte, že každý pesimismus musí být nutně neproduktivní.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review