Co říká vaše tělo na důležitých jednáních?

Ilustrační snímek

Řeč těla hraje při prezentacích, poradách a dalších profesionálních setkáních minimálně stejně důležitou roli jako to, co vyjadřujeme slovy. Zatímco však řeč těla druhých lidí vnímáme velmi pozorně, u sebe samých na ni často zapomínáme. Zčásti je to tím, že bychom se sebou museli zabývat detailněji, než chceme, a mohli zjistit, že si sami sebe idealizujeme. Takové zjištění může být nepříjemné, ale také velmi důležité. Každý řečník by se měl aktivně zajímat o možné negativní aspekty řeči svého těla a pracovat na tom, aby je odstranil. Profesor Charalambos Vlachoutsicos z Aténské univerzity ekonomie a obchodu radí na serveru Harvard Buiness Review položit si předem následující otázky:

Kdy jste naposledy jedli?

Pokud jste v posledních hodinách nic nesnědli, najezte se. Zajděte si také na toaletu. Těsně před svým vystoupením nepijte kávu. Vaše tělo vás pak před ostatními nezradí nežádoucími projevy.

Máte nevyřešené spory s někým z účastníků setkání?

Pokud ano, ostatní to poznají ve vašich pohledech, grimasách, držení těla a gestech. Důležité je, abyste si to předem uvědomili a dávali si pozor na své neverbální projevy, aby případné osobní spory z minulosti neovlivnily vaše jednání.

Jste dostatečně připraveni?

Bez přípravy se budete soustředit výhradně na obsah svých slov a nedokážete kontrolovat řeč svého těla. Chyby, kterých se běžně nedopouštíte, se naopak znásobí. Pokud se tedy nemůžete připravit, snažte se setkání přesunout a jindy. Nebude-li to možné, zůstaňte co nejvíce zticha a příště se připravte lépe.

Jste z nějakého důvodu rozčílení?

Pokud ano, nejprve se uklidněte a teprve poté mluvte. Emotivní reakce vám nepomohou, i když máte pravdu.

Při samotném jednání si pak připomínejte další dvě zásadní otázky:

Jste neklidní?

Když se budete houpat na židli, poklepávat prsty o stůl, kreslit si nebo si hrát s telefonem, ostatní to budou vnímat jako jasný signál, že vás nezajímají. Totéž se stane, když budete mluvit k oknu nebo ke zdi místo k lidem.

Skáčete ostatním do řeči?

Občasné přerušení nevadí, pokud se však opakuje příliš často, ostatní získají dojem, že je nechcete poslouchat. Jakmile uvidí, že znevažujete jejich argumenty, stáhnou se a přejdou do ofenzivy.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review