Co prozradí umístění stolu

Umístění stolu v kanceláři může leccos prozradit o osobě, která za ním sedí. Řada šéfů odsunuje stůl od zdi a sedá si tak, aby viděla do místnosti a ke dveřím. Někdy se tak stůl může dostat až do poloviny místnosti a v kanceláři pak vznikají dvě zóny: osobní, která naznačuje, že šéf k sobě jen tak někoho nepustí, a veřejná, kde přijímá návštěvy.

Právě stůl uprostřed místnosti může podle personálního konzultanta Tomáše Liberta svědčit o útočné povaze; k šéfovi nelze přistupovat jinak než přímo čelem. Naopak introvert má obvykle vyhrazený prostor a v něm svůj klid.

Šéf s nízkým sebevědomím si vzadu vytvoří malý koutek a prostor před sebou má jako jakousi velikou obrannou zónu. Naopak prostor před a za stolem si většinou nevytváří extrovertní šéf, který rád a často jedná s lidmi. Ten si svůj stůl umístí třeba i ke stěně vedle vstupních dveří.

Význam má samozřejmě i výběr a uspořádání dalšího nábytku. Podle psycholožky Zdeňky Židkové je důležitá vzdálenost místa, kde sedí šéf a kde sedí ostatní. Šéf, který chce zdůraznit podřízenost ostatních, sedí na pevné židli u dubového stolu. Ostatní jsou zapadlí v měkkém gauči a oči mají níž. Jedná se třeba o častý trik při pohovorech.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES