Co o vašich záměrech prozradí řeč těla?

Ilustrační snímek

Chcete-li mít za sebou zástup obchodních partnerů a klientů anebo mít respekt svých zaměstnanců, pro něž se stanete skutečným lídrem, je čas se zaměřit na vaši komunikaci, avšak beze slov. 60 – 75 % naší komunikace se totiž odehrává neverbálně. Jakmile tedy pochopíte základní principy řeči těla, proč by vás ostatní nemohli následovat? Server Business Know How poradil 11 tipů, jak udržet svou komunikaci na uzdě.

1. Máte-li mít navrch, stůjte. Je to poměrně známá taktika, kterou tak vysíláte zcela jasnou zprávu o vaší dominanci. Jestliže se však stání nehodí, obdobného výsledku dosáhnete i natažením nohou do prostoru anebo položením rukou na opěrky židle.

2. Přestaňte kroutit hlavou. Mnoho lidí pohybuje hlavou, aby si získali souhlas ostatních, avšak chcete-li působit dominantně, omezte pohyb na minimum.

3. Co dělají ruce? Aby vám ostatní věnovali svůj respekt, mějte ruce v tzv. pyramidovém tvaru (všechny prsty vztyčené vzhůru se dotýkají bříšky). Dáváte tak najevo svůj intelekt. Studie navíc ukazují, že gesta dávají posluchačům důvěru v mluvčího.

4. Vzhled není vše. Někdy, když jste obklopeni lidmi, které příliš neznáte, máte jistě tendenci si jemně upravovat vlasy nebo oděv. Ukazujete tím vaši snahu se prezentovat v co nejlepším světle, což vám na oplátku zvyšuje sebevědomí. Lídr by však měl být sebevědomý od přírody. Kontrolujte tyto pohyby a nedejte najevo nervozitu.

5. Ukažte své břicho. Projevujete tím svou otevřenost. Mnoho mužů i žen kříží ruce přes hruď nebo břicho, aby zakryly své rozšiřující se míry nebo kvůli rozpačitosti. Toto gesto vás však může stavět do pozice uzavřené, naštvané nebo klamající osoby.

6. Vyzkoušejte zrcadlení. Tzv. mirroring je skvělou taktikou ve chvíli, kdy chcete povzbudit druhé, aby vám důvěřovali a následovali vás. Pokud je to v určité situaci vhodné, pokuste se zrcadlit jejich pohyby, avšak zůstaňte subtilní. Jestliže někdo divoce gestikuluje, napodobování by bylo zjevně nevhodné. Můžete však zatínat stejné svaly a pohyby si v mysli modelovat. Pomůže vám to tak lépe se napojit na komunikaci druhé osoby. Tato technika je dokonce součástí tzv. neurolingválního programování (NLP). Více o metodě se dozvíte zde.

7. Nechte vlasy na pokoji. Hraní si s vlasy naznačuje nedostatek důvěru ve druhou osobu. Tím si rozhodně respekt nevybudujete.

8. Dejte si pozor na oči. Jste-li muž a přejete si, aby se s vámi žena při komunikaci cítila příjemně, dbejte na to, aby vaše oči byly pod úrovní jejích. Ženy jsou v průměru nižší než muži a mohou mít při rozhovoru pocit, že jsou méně důležité nebo nedoceněné.

9. Udržujte oční kontakt. Na druhou stranu, i ve chvíli, kdy dodržujete výše zmíněnou radu, je důležité stále udržovat oční kontakt. Dáváte tím najevo svou pozornost a respekt vůči druhé osobě. Vyhýbáte-li se pohledem, může být vaše jednání považováno za nečestné, úzkostné, znuděné nebo povýšené. Na druhou stranu, oční kontakt by neměl být příliš dlouhý, ne více než deset sekund – více během poslouchání než mluvení.

10. Nohy a kotníky prozradí vše. Buďte si vědomi polohy vašich nohou při sezení. Neměly by být překřížené a ani byste jimi neměli pohybovat. Opět tím dáváte najevo svůj nezájem nebo znudění. Nohy by měly být mírně rozevřené, čímž značíte svou otevřenost a uvolněnost.

11. Náklon by měl být postupný. Po celá léta komunikační odborníci doporučovali náklon k ostatním osobám hned od začátku konverzace jako prostředek budování vztahu. Následné studie však ukázaly, že uspěchání tohoto vstřícného gesta však může způsobit i negativní reakci tím, že utvoří nepohodlí a odpor. Začínejte proto postupně.

Jste-li lídrem na mezinárodní úrovni, je nutné, abyste se sami vzdělávali ohledně kulturních odlišností, jež mohou řeč těla a gest interpretovat odlišně. Jakou jste kdy udělali nebo zaznamenali největší chybu při neverbální komunikaci?

-bn-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How