Co o vás prozrazuje barva vašeho auta?

Výběr barvy vozu říká mnoho nejen o osobním vkusu majitele, ale také o jeho osobnosti. Existují přitom výrazné rozdíly v tom, co která barva vozů vypovídá o mužích a co o ženách. V tomto článku si představíme výsledky zajímavého průzkumu na téma psychologických souvislostí barev aut a také vám nabídneme možnost, jak si v jednoduchém online testu ověřit, jaká barva odpovídá právě vaší osobnosti.

Ilustrační snímek

Černé auto – chytrá žena, chaotický muž

Nedávný průzkum automobilky Ford odhalil, že ženy, které preferují černá auta, jsou přirozeně inteligentní a dokáží se silně soustředit na své úkoly. Pokud se jim něco nedaří, rychle se rozčílí. Naopak muži, kteří si pořizují černá auta, nevynikají organizačními schopnostmi, snadno ztratí koncentraci a většinou spoléhají na druhé, že dokončí jejich práci.

Muži, kteří si vybírají modrá auta jsou citliví. Při rozhodování dají více na emoce než fakta. Čím je však barva tmavší, tím jsou konzervativnější. Ženy, které si kupují modrá auta, usilují o harmonické vztahy a vyhýbají se konfliktům, mají ale silnou vůli.

Pokud se i vy chcete dozvědět, jaká barva auta nejlépe odpovídá vaší osobnosti, vyzkoušejte si krátký test, který připravil Ford na této stránce.

Stříbrná o ženách neříká nic

Průzkum, kterého se zúčastnilo 200 britských řidičů ve věku 25 až 65 let, dále ukázal, že stříbrná auta řídí muži, kteří umějí zachovat klid ve stresujících situacích. Řidiči červených aut vynikají vysokou mírou osobní organizovanosti, jednají metodicky a dokáží se soustředit na své cíle. V případě řidiček stříbrných a červených aut nebyly nalezeny žádné vyhraněné charakterové vlastnosti.

Rozdíly mezi tím, co barva auta vypovídá o osobnostech řidičů a řidiček mohou vysvětlovat, proč se páry složené z rozdílných osobností nemohou dohodnout na barvě společného auta,“ vysvětluje autorka průzkumu – psycholožka a odbornice na psychometrické testování Wendy Lordová.

Češi mají nejraději bílou

Průzkum nejoblíbenějších barev aut po celém světě provádí již řadu let například dodavatel přípravků pro automobilové povrchové úpravy, společnost PPG. V Evropě podle ní aktuálně vede bílá (31 %), černá (18 %), šedá (16 %), stříbrná (12 %) a modrá (9 %). Svaz dovozců automobilů uvádí, že nejvíce nových aut prodaných v České republice v roce 2015 mělo bílou barva. Následovala šedá a modrá.

-kk-

Zdroj: Ford Motor Company - mediální centrum přední světové automobilové společnosti
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ford Motor Company