Co nikdy nedelegovat?

Ilustrační snímek

Dobrý lídr umí delegovat. Soustředí se na úkoly, které ze všech nejlíp udělá on sám, a ostatní přenechává podřízeným. Existují však úkoly, které by lídr nikdy delegovat neměl, ať je jeho pozice ve firmě jakkoli vysoká. Zajímavý článek na toto téma publikoval nedávno na síti LinkedIn uznávaný britský odborník na firemní výkonnost Bernard Marr. Jestliže delegujete následující úkoly, dobrovolně se vzdalujete od svého týmu a říkáte si nejen o kritiku, ale i o to, aby vás brzy někdo nahradil.

1. Klíčové odpovědnosti

Nedelegujte své úkoly, které přinášejí firmě největší hodnotu. Jakmile si totiž vaši nadřízení všimnou, že vaše zásadní úkoly dělá někdo jiný, budete zbyteční.

2. Zpětná vazba

Požádáte-li někoho z podřízených, aby za vás tlumočil pochvalu či kritiku někomu ze svých kolegů, automaticky ztrácíte důvěru. Chválit i kritizovat je vaše práce a nikoho nezajímá, zda vám to je či není příjemné.

3. Budování a rozvoj týmu

Každý vedoucí týmu by se měl snažit získat ty nejlepší talenty, dát dohromady fungující tým a sledovat, kdo potřebuje případný další rozvoj.

4. Firemní hodnoty

Lídr zosobňuje firemní kulturu a hodnoty. Nemůže nikoho žádat, aby jeho týmu vysvětlil, co je pro firmu důležité. A nemůže předpokládat ani to, že každý pochopí firemní hodnoty sám.

5. Řešení krizových situací

Nastane-li v týmu nebo celé firmě krize, musíte na ni reagovat, ať už je jakkoli velká. Všechny strany by měly vidět, že situaci sledujete a máte zájem na tom, aby byla vyřešena.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse