Co můžeš udělat dnes, můžeš udělat i jindy

Odkládání plnění úkolů je běžnou realitou téměř každého pracovního dne. Proč ale vlastně své povinnosti odkládáme? Nejčastěji je to proto, že nemáme vůči dané činnosti pocit skutečného závazku. Nemyslíme si, že to je naše práce nebo ji považujeme za ztrátu času a energie. V takovém případě bychom si však vždy měli položit otázku, co nám to přinese, pokud daný úkol splníme a co se stane, když nesplníme. Plnění úkolů je v první řadě záležitostí motivace. Každý musí nalézt své důvody, které ho k vykonání uložené činnosti dovedou.

Dalším důvodem pro odkládání práce je strach, který si navíc dokáží připustit jen někteří z nás. Zpravidla se jedná o strach z neúspěchu, případně strach z úspěchu nebo strach z toho, že po vykonání úkolu skončí určitá životní etapa. Nejdůležitější je objektivně rozpoznat vlastní strach, pojmenovat jej a postavit se mu. Nemusíme se tím strachu zbavit, ale vidinou jasného cíle jej lze překonat.

Mnoho úkolů odkládáme také proto, že je nepovažujeme za prioritní, nemáme dostatečné znalosti a informace nebo se nám prostě nechce je plnit. Vždy je však třeba určit, jaký je skutečný důvod, proč své povinnosti odkládáme. Následuje konfrontace osobních postojů a obav, zvážení důsledků a vypořádání se s nimi.
-kk-
Zdroj: Businesstown - Informace z marketingu, vedení firmy, řízení, personalistiky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Businesstown