Co dnes trápí top manažery?

Dnes pracujeme ve světě, kde je vše propojené, ale zároveň nepředvídatelné. Lídři musejí zvládat své povinnosti a čelit všudypřítomným rizikům. Jak to ale mohou dělat dobře, když tradiční hierarchické struktury přestávají fungovat?

Ilustrační snímek

Mnozí šéfové stále zůstávají zavření ve svých rohových kancelářích. Tyto kanceláře by však už měly patřit minulosti. Jsou zastaralé, stejně jako rigidní organizační schémata, kde se vše řídí shora.

Článek na webu management-issues.com upozornil na zjištění, která byla objevena v průzkumu pracovního prostředí založeném na člověka (human-centered design).

Jak dnes pracují vrcholní manažeři

- Potřebují diskrétnost, ale zároveň musejí být dosažitelní. Manažeři často nakládají s citlivými údaji a důvěrnými informacemi. Přitom však musejí zůstat dosažitelní a otevření pro své podřízené a kolegy.

- Musejí si chránit svůj vliv. Jak roste počet interních i externích vztahů, musejí se dnes lídři neustále snažit udržovat svou síť kontaktů a pracovat na svém vlivu.

- Příliš mnoho informací. Je nemožné zpracovat všechny informace, které se na nás dnes valí. Lídři nemohou znát detaily o všem, proto se často spoléhají na síť expertů, kteří jim umějí poskytnout aktuální a spolehlivé informace.

- Náročný program. Program manažerů je dnes velmi fragmentovaný, a proto existuje riziko ztráty kontaktu s týmem. Lídři na druhou stranu také tráví více času v kanceláři, protože se potýkají s masivním přívalem informací. Jejich nomádský styl práce však může přinášet více stresu a přetěžovat je.

- Asistenti jsou klíčoví. Jak je program stále přeplněnější a informací je stále více, lídři jsou stále závislejší na asistentech. Bez nich by svou práci prostě nezvládali.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues