Co dělat těsně před prezentací?

Ilustrační snímek

Do začátku vaší důležité prezentace zbývá již jen čtvrthodina. Pokud v tuto chvíli ještě nemáte hotové slidy, neznáte své publikum nebo jste si dosud nevyzkoušeli své vystoupení nahlas, máme pro vás špatnou zprávu – už to nestihnete. Tento článek přináší praktické rady pro ty z vás, kteří se dobře připravili, ale ještě jim chybí to správné nastartování před samotným vystoupením. Poslední minuty před vystoupením můžete velmi efektivně využít ve svůj prospěch. Zkuste následující doporučení serveru Business Insider.

Zajděte si na toaletu

Vždy si vyčleňte několik minut na to, abyste si mohli odskočit. Jistě víte, že nervozita dělá svoje.

Zkontrolujte prostor a techniku

Předem se seznamte s místností, jejím ozvučením a osvětlením. Vyzkoušejte si, zda budete sedět nebo stát a jak budete mluvit k publiku.

Pozdravte se s příchozími

Potřeste si rukama s lidmi, kteří přicházejí a prohoďte pár slov. Hned budete působit příjemněji a přístupněji.

Přemýšlejte o první minutě

V duchu si přehrávejte, jak otevřete svou prezentaci. Vědomí jasného začátku vám dodá sebedůvěru a pomůže udělat dobrý první dojem.

Myslete pozitivně

Pozitivní myšlení vám pomůže zbavit se negativní řeči těla, která by publiku jasně ukázala, že si nevěříte. Neříkejte si, že jste nervózní a nepřipravení. Naopak si opakujte, že jste dobře připravení a máte dostatek nadšení, abyste uspěli.

Usmívejte se

Než začnete mluvit, vědomě se usmívejte, i když vám není do smíchu. Úsměv pomáhá uvolnit tělo. Vysílá endorfiny do mozku, čímž uklidňuje vaše svaly i nervy.

Protáhněte se

Dodejte svému mozku kyslík tím, že uděláte pár dřepů nebo se projdete halou. Těsně před vystoupením neseďte, ale stůjte. Sezení je příliš pasivní a neaktivní.

Pijte vodu s citrónem

Sucha v ústech a knedlíku v krku se zbavíte pitím vody v pokojové teplotě, ideálně s přidáním citrónu. Vodu mějte po ruce i při samotném vystoupení. Vyhněte se studeným a perlivým nápojům a také mléčným výrobkům.

Dýchejte zhluboka

Úzkost stahuje nejen krk, ale i svaly na hrudníku. Dbejte proto na hluboké dýchání, které vám pomůže uvolnit se.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider