Co dělat, když vám chybí motivace? Pět věcí, které vás zaručeně vrátí do hry

V mnoha odborných textech se (zcela oprávněně) dozvíme, že klíčem k úspěchu jsou vytrvalost, tvrdá práce, zaměření se na cíl a trpělivost. Ať jsme však sebenadšenější do toho, co děláme, každého z nás občas dočasně opustí motivace. Narazíme třeba na dílčí neúspěch v práci nebo v osobním životě. A i když víme, že by nás dílčí neúspěchy neměly rozhodit, nemůžeme si pomoci a ztratíme energii, tah na branku a motivaci. A právě pro takové případy se vyplatí znát pět věcí, které můžete udělat, abyste se zase vrátili zpět do hry a dodali si motivaci.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server Addicted2Success.com.

Hýbejte se

Tato poučka se opakuje tak často, že už možná někomu může trochu lézt krkem. To ale neznamená, že není pravdivá. Sport, chůze, pohyb a aktivní odpočinek umožňují mysli, aby si odpočinula, a pomáhají tvorbě endorfinů, tedy hormonu štěstí. Bez pohybu budete v melancholické náladě o dost déle, než je nutné.

Dělejte to, co vás nabíjí pozitivní energií

Pokud jste na tom s energií a motivací bledě, je na čase dělat něco, co vám zaručeně dodá pozitivní náladu. Ať už se jedná o setkání s přáteli, sledování oblíbeného seriálu nebo třeba nějaká umělecká činnost. Věnujte se chvíli jenom sobě a uvidíte, jak se vám zlepší nálada.

Rozdělte si svůj dlouhodobý plán na menší, zvládnutelné úkoly

Tváří v tvář těžkým a dlouhým úkolům je normální, že občas ztratíme motivaci. Když se postavíte pod vysokou horu, na kterou chcete vylézt, asi se vám hlavou také mihne myšlenka na to, jaká to bude dřina. Zkuste se přestat soustředit na ultimátní, vzdálený cíl a raději si váš plán rozdělte na krátké a nenáročné úkoly. A zaměřte se potom především na ně.

Narušte rutinu a udělejte nějakou změnu

Monotónnost člověka ubíjí. Často ji ani nevnímáme a ona nám přesto bere motivaci a energii. Zkuste si dodat pozitivní motivace tím, že uděláte nějakou změnu. Třeba si přestavte nábytek v domácnosti, začněte do práce jezdit jinou cestou nebo si osvojte nějakou novou dovednost. Dělejte zkrátka něco, co vám naruší vaši současnou rutinu.

Dejte si na chvíli pauzu

Není nic špatného na tom si občas dát pauzu. Regenerace je důležitá. A to jak ve sportu, tak i v duševních procesech. Nebojte se vzít si na týden nebo dva dovolenou a dobít si baterky. Vrátíte se pak o to silnější a třeba během pauzy přijdete na věci a nápady, které by vás během běžného, každodenního shonu ani nenapadly.



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success