Co dělat, když je váš podřízený líný a neproduktivní?

Každý manažer by si přál, aby byli všichni jeho podřízení extrémně motivovaní a produktivní. Ne vždy tomu tak je. A ne vždy je řešením dotyčného prostě vyhodit. Buď může být těžké najít náhradu, nebo se například jedná o pracovníka, který vždy pracoval svědomitě, ale nyní jeho motivace a produktivita pokulhávají. Přinášíme vám tipy, co s takovým podřízeným dělat.

Ilustrační snímek

Zijstěte, co je jádrem problému

Jak uvádí INC.com, problém většinou nelze omezit na to, že podřízený se zkrátka rozhodl být líný. Většinou za tímto problémem stojí jiný, hlubší. Sedněte si tedy s podřízeným, promluvte si s ním a jděte do jádra problému. Zjistěte, co se děje, proč nepodává takový výkon, jaký by podávat měl, a následně hledejte řešení příčiny, nikoliv pouze symptomu.

Nastavte si s podřízeným jasnější pravidla a očekávání

Každý zaměstnanec je jiný. Někteří pracují samostatně, nechtějí, aby je někdo příliš vedl, a jsou schopni si motivaci v sobě najít sami. Jiní pracovníci ale potřebují jasnější vedení a jsou mnohem produktivnější, když se jim dají jasné instrukce. Pokud zjistíte, že váš podřízený spadá spíše do druhé skupiny, řešením může být, že si domluvíte jasnější očekávání a že budete dotyčnému podřízenému komunikovat zcela konkrétní pravidla a požadavky.

Zjistěte, co podřízeného motivuje, a pokuste se mu to nabídnout

Co člověk, to individualita. Někoho motivují jenom peníze, někoho zas smyslupnost práce, jiného kariérní vyhlídky nebo možnost pracovat samostatně. Každý váš podřízený je jiný. A vaším úkolem, coby manažera, je personalizovat způsob, jakým jednotlivé podřízené motivujete, podle toho, jaké jsou jejich osobní preference. Najděte, co podřízeného motivuje, a pokud je to jenom trochu ve vašich možnostech, nabídněte mu to.

Řešte problém ihned

Nečekejte, že se problém vyřeší sám. Pokud vidíte, že podřízený nepodává takový výkon, jaký by podávat měl, a pokud vidíte, že mu chybí motivace a je takříkajíc „líný“, řešte problém ihned. Pokud byste tak neučinili, hrozí, že problém později nabobtná do zbytečně velkých rozměrů a jeho řešení bude o to složitější.

 

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com