Co chutná sommeliérovi světa na Moravě?

*Sommeliér světa roku 2000*, pan *Olivier Poussier*, navštívil moravská vinařství a ochutnal některá vína. O své dojmy se podělil v posledním čísle časopisu La Revue du Vin de France. Mimo jiné píše: „Pilsner Urquell, Budweiser Budvar. Česká republika je nejznámější svými pivy. Ale jaká nespravedlnost! Má nedávná cesta do těchto slovanských regionů mi umožnila objevit fantastické vinařské oblasti, které v průběhu deseti let prošly velkou proměnou. Mé srdce bije pro Moravu, klima je zde mírnější než v Čechách, jižní poloha v sousedství rakouských vinic umožňuje harmonické vyzrávání hroznů.“ Vína mají podle něj svěží charakter, často připomínají svým charakterem vína rakouská. Z tohoto důvodu doporučuje vína ze západnějšího regionu v okolí Znojma a Mikulova. Zejména pak *Rýnský Ryzlink 2001* z vinařství Tanzberg – velmi krásný projev odrůdy ve své čistotě s minerálním obsahem. Víno spíš ostřejší než hutné, nemohl se ubránit přirovnání s německým Rheingau.

Krása moravských vín spočívá v rozmanitosti jejích projevů. Takže, v regionu Znojmo měl náhle dojem, že se ocitl v Chablis. Za srdce pana Poussiera chytlo Cuvée nazvané *Velké Dobré Bílé, Premium 2002* vyšlechtěné ve vinařství Dobrá Vinice. Kvašené ve dřevě, složené ze 45% Chardonnay, 30% Pinot Blanc (Rulandské bílé) 20% Pinot Gris (Rulandské šedé) a 5 % Sauvignon, z tohoto cuvée byl úplně unesen, tak mu připomínalo Chablis Premier Cru Raveneau. Tóny akátového medu dominují a prolínají se s minerálními nuancemi „pierre a fusil“ (křísnutí křemenem). To vše je zvýrazněno elegancí dřeva. V ústech je plné, jeho přímočarost je dána krásnou aciditou, typickou pro kontinentálního klima.

Nezůstává jen u bílých vín, naopak tvrdí, že i červená vína mají co říct. Ještě v regionu Znojmo obdivoval likérové červené *Šaler* od Rodiny Špalkovy, kulaté a bohaté, koncentrované a slaďoučké, je ideálním vínem k plísňovým sýrům a dezertům z červeného ovoce. Na jižní Moravě objevil vína z vinařství Springer, která na něj udělala dojem. V předvoji novátorství, tato červená vína ztělesňují novou filozofii českých vinařů, odhodlaných pozvednout svá vína na mezinárodní úroveň. Zmiňuje se o řadě *Réserve* a zejména o *cuvée Frankovka 2002*.
-ba-
Zdroj: Víno.cz - Obsáhlý průvodce světem vína a vinařství.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Víno.cz