Co byste měli vědět o vyjednávání

Schopnost vyjednávat je zvlášť v těchto dobách velmi výhodná. Každá debata přináší příležitost pro smysluplnou a pozitivní interakci.

- Příprava. Než se s danou osobou setkáte, snažte se zjistit co nejvíce informací, faktů a poznejte své alternativy. 

- Buďte připraveni na konflikt. Znáte se a víte, jak reagujete na konflikt? Často je cílem jednání reagovat bez emocí, což může být obtížné. Může například pomoci, když se budete soustředit na dýchání. Pokud ale víte, že téma je pro vás příliš emotivní, vezměte si někoho s sebou, nebo pošlete někoho místo sebe.

- Pracujte s a nikoliv proti osobě, se kterou jednáte. Využívejte maximálně své komunikační schopnosti, vyjadřujte se stručně a jasně. Klaďte otázky s otevřeným koncem a pak bez přerušování naslouchejte. Buďte flexibilní a otevření možnostem, které jste třeba sami neviděli.

- Snažte se chápat kulturní a osobnostní faktory. Mohou mít značný vliv na celý proces.

- Buďte připraveni na podlé jednací taktiky. Ty spadají do třech kategorií: úmyslné podvodné jednání, psychologická manipulace a manévrování nátlakem. Máte tři možnosti, jak reagovat: identifikovat a konfrontovat tyto taktiky, podlehnout jim, nebo se vzdálit.

- Vliv je kritický koncept v řadě jednání. Při jednání vždy zvažte možnou nerovnováhu vlivu. Mějte na mysli, že motivovaný vyjednavač může překonat nedostatek vlivu.

 

Pět základních stylů vyjednávání

 

Každý vyjednávací styl má své silné a slabší stránky a může být efektivní v určitých situacích a s určitými lidmi.

 

- Soutěžení funguje, když je cílem vyhrát a výhra je důležitější než vztah s danou osobou.

 

- Vyhýbání může být efektivní, když ani cíl a ani vztah s danou osobou nejsou důležité. Ženy ale mají tendenci tuto taktiku zneužívat. Když se stáhnou, riskují své vlastní cíle a promeškání šance vylepšit spojení s danou osobou.

 

- Vyjít vstříc funguje nejlépe, když je cílem udržet vztah a potěšit druhou stranu.

 

- Kompromis je efektivní, když chcete najít rychlou rovnováhu mezi dosažením cílů a udržením nebo posilováním vztahu.

 

- Spolupráce je efektivní, když je kritické dostát cílům i vylepšit vztah. Přestože může znít jako ideální strategie, není vhodná pro každou situaci.

 
-av-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com