Co by měl umět globální lídr?

Globální vůdcovství je velmi komplikované a staví vůdce před množství výzev. Jedná se o mnohem větší složitosti než v případě domácích či regionálních vůdců. Posun z pozice úspěšného manažera v domácí zemi na globální pozici je proto velice náročný. Osvědčené metody nemusejí v jiné kultuře fungovat. Globální lídr se musí naučit především následující:

- Řešit kulturní konflikty. Práce s různými kulturními skupinami vyžaduje znalost hodnot jednotlivých kultur. Důležité je naučit se vidě i to, co není na první pohled patrné.

- Přijmout vlastní způsoby chování. Zásadní roli hrají i vlastní předpoklady a chování. Globální vůdce musí znát vliv kultury svého vlastního uvažování, aby mohl správně odvozovat způsob chování ostatních.

- Vytvářet sdílené cíle a spolupráci. Je třeba nalézt společné zázemí i přes mnohé rozdíly, které bude vůdce respektovat.

- Řídit celofiremní vztahy vzhledem k místním. Velkou výzvou je pochopit a dokázat řídit tlaky mezi centrálou firmy a jednotlivými regionálními kancelářemi.

- Komunikovat přes bariéry. Efektivní globální lídr dokáže komunikovat napříč bariérami, ať už jsou geografické, kulturní nebo jazykové.

- Chápat a řídit externí vlivy. Globální lídr by si měl osvojit vládní, právní, historické i ekonomické faktory ovlivňující jeho práci.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership