Co by bylo, kdyby...

Když se nám něco nepovede, automaticky začínáme přemýšlet, proč se to stalo. Následně obviňujeme sebe, druhé lidi nebo různé externí faktory. To může trvat poměrně dlouho, nakonec už však budeme natolik vyčerpaní, že se rozhodneme nechat minulost za sebou a soustředit se na budoucnost.

Tento psychický proces má ale jednu velkou nevýhodu. Kromě toho, že je náročný a bolestivý, nijak nezabrání tomu, aby se nám stejná chyba nestala znovu a znovu.

Jak tedy lépe zvládnout nezdary a poučit se z nich? Vyzkoušejte jednoduchou techniku kontrafaktuálního myšlení.

18843253
Ilustrační snímek

Kontrafaktuální myšlení je duševní proces, kdy si představujeme jiné možnosti chování v dané situaci a porovnáváme je s tím, jak jsme se reálně zachovali. Nejnovější výzkumy dokazují, že právě tato technika může výrazně pomoci vzpamatovat se z neúspěchu a zlepšit budoucí výkonnost.

Podle serveru Harvard Business Review je třeba projít následujícími pěti kroky, abychom své selhání viděli v širších souvislostech. Uvědomíme si, co přesně vedlo a nevedlo k danému neúspěchu. Naučíme se hledat nové možnosti řešení stejných situací v budoucnu.

1. Představte si lepší výsledek

Představte si, jakým způsobem jste mohli uspět. Soustřeďte se však jen na sebe a své chování, nikoli na druhé lidi a okolnosti.

2. Představte si ještě lepší výsledek

Zkuste najít ještě jinou alternativu úspěchu v dané situaci než tu, která vás napadla jako první. Naučíte se tak nespoléhat na první nápad a hledat více možností.

3. Představte si jiný způsob, jak dosáhnout stejného výsledku

Přemýšlejte, co byste mohli udělat jinak, ale vedlo by to ke stejnému neúspěchu. Smyslem tohoto kroku je odhalit překážky, o kterých jste v dané situaci nevěděli. Může se vám to do budoucna hodit.

4. Představte si, jak by stejný postup mohl přinést jiný výsledek

Každý krok, který jste podnikli, mohl dopadnout jinak. Lidé, s nimiž jste mluvili, mohli například reagovat opačně. Okolní prostředí také mohlo být jiné. Smyslem tohoto uvažování je pochopit, že svou roli hrají i externí faktory, které nemůžete ovlivnit, ale můžete se na ně předem připravit.

5. Představte si horší výsledek

Najděte jiný způsob řešení dané situace, který mohl dopadnout ještě hůře. Jednak získáte lepší pocit, že jste neudělali to nejhorší, a jednak lépe pochopíte, co přesně se stalo.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review