Co brání lídrům v úspěchu?

Ilustrační snímek

Nejčastějším důvodem, proč lídři selhávají, je jejich vlastní ego. Lídr si samozřejmě musí věřit, aby mohl inspirovat ostatní a získat si jejich důvěru. Přílišná sebedůvěra však mění dialog s ostatními v nekončící lídrův monolog a dříve či později způsobí jeho pád. V zajímavém článku na podnikatelském serveru Inc.com to vysvětluje Samuel Bacharach, profesor managementu a ředitel Institutu pracovních studií (Institute of Workplace Studies) na americké Cornell University. Další příčiny neúspěchu lídrů podle něho zahrnují:

Tým s jednotným názorem

Lídr by měl vybízet členy svého týmu, aby přicházeli s kreativními nápady. V opačném případě riskuje situaci, kdy kreativita ustrne na bodu mrazu a tým jako takový nebude přicházet žádnými inovacemi.

Posedlost vlastní vizí

Každý lídr musí mít určitou vizi, základní představu o tom, čeho chce dosáhnout. To však neznamená, že by měl trvat na každém detailu své představy a doslova svou vizí obtěžovat kolegy i zákazníky.

Neschopnost delegovat

Schopný lídr si uvědomuje, že nemůže všechno dělat sám. Delegování však není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Je třeba najít rovnováhu, abyste nedelegovali příliš málo nebo naopak příliš mnoho odpovědnosti.

Neschopnost pružně reagovat

Lídr potřebuje silné odhodlání, když ví, že musí něco splnit. Odhodlání by jej však nemělo omezovat v pružném přístupu k tomu, jak při tom postupovat. Je třeba vnímat širší okolnosti a někdy se rozhodnout pro trochu jinou cestu.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com