Čínský příběh o důvěře a pokoře

Ilustrační snímek

Jeden čínský příběh o upřímnosti, pokoře a důvěře obsahuje i zvrat ohledně nástupnictví. Je to příběh o tom, jak se jeden úspěšný, ale stárnoucí čínský podnikatel rozhodl předat svou firmu dál. Aby si vybral nástupce, svolal všechny mladé manažery ze své firmy. Řekl jim, že příští výkonný ředitel bude ten, kdo nejlépe projde jeho testem. Bude to právě jeden z nich, ne jedno z jeho dětí nebo ze seniorních manažerů.

Web management.about.com věří, že tento prostý příběh je tak inspirativní a že ponaučení z něj vyplývající je tak silné a relevantní, že bychom si ho měli připomenout. Pojďme se na něj tedy podívat.

Každému po jednom semínku

Starý muž dal každému jedno semínko. Řekl jim, že jej mají zasadit, zalévat a po roce přijít zpět. On pak podle toho, co se komu podaří vypěstovat, určí svého nástupce. Jeden z mladých manažerů, říkejme mu Jim, byl nadšen. Běžel za svou ženou a řekl jí, co se stalo. Oba se zaradovali. Připravili si květináč, dali do něj půdu a hnojivo. Semínko zasadili. V následujících měsících jej poctivě zalévali a sledovali, jak roste. Ostatní brzy začali mluvit o svých semínkách a rostlinkách, které z nich vyrašily. Jenže Jimovo semínko nerostlo vůbec.

Prázdný květináč

Jimův květináč zůstal prázdný i po několika měsících. Rostlinka prostě nevyklíčila. Musel ji svou snahou udusit. Ostatní manažeři měli vysoké stromky, ale on neměl nic. Bylo mu z toho na nic a byl zklamaný, ale jeho žena ho přesvědčila, aby svému šéfovi, starému podnikateli, řekl pravdu. Když potom přišel na setkání po roce, byl ohromen rozmanitostí rostlin, které tam byly. Všechny byly krásné. Jenže když pak dorazil i stárnoucí šéf, všiml si Jima, který stál smutně vedle svého prázdného květináče. Když oznámil, že právě Jim bude novým ředitelem, byl každý překvapen. A proč právě Jim? Starý podnikatel jim všem rozdal uvařená semínka, takže ho všichni kromě Jima chtěli podvést. Jen on jediný měl odvahu a byl čestný.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management