Činí nás prožité těžkosti moudřejšími? Jde o to, jak se k nim postavíme

Neexistuje žádné pravidlo, které by říkalo, že naše moudrost se nutně zvyšuje s naším věkem. Lidé se někdy s narůstajícím věkem stávají cyničtějšími a nepříjemnými. To nejsou zrovna rysy moudrosti.

Ilustrační snímek

Moudrost spočívá v tom, že máme širší pohled na to, co se může v životě člověka stát. Pomáhají nám tedy těžké životní zkušenosti?

Podle článku na webu psychologytoday.com neexistuje žádná jasná cesta od prožité nepřízně rovnou k moudrosti. Do značné míry to totiž závisí na následujícím:

  • Jak jsme prožili ony těžkosti nebo traumatické životní události?
  • Jaké prostředky jsme potřebovali, abychom se s nimi vypořádali – byly to vnitřní nebo vnější kapacity? Měli jsme podporu druhých lidí?
  • Co jsme se z vlastního utrpení dozvěděli a naučili jsme se něco, získali jsme nový pohled?

Někdy nám utrpení nepřinese vůbec žádný výsledek. Není to prostě jen o tom ty těžké časy nějak přežít.

Jde totiž hlavně o to, jak se s obtížemi vypořádáme, a také o to, co se ze svých zkušeností naučíme. Těžkosti můžeme vnímat jako zkoušky, které naruší náš pocit, že všechno zvládneme, náš pocit bezpečnosti a předvídatelnosti nebo naše chápání světa. Naše osobní identita je těmito zkušenostmi ovlivněna a leckdy přepsána.

Jak vidíme život a sami sebe

Během těžkých dob definujeme sami sebe. Když jsme si dali tu práci a těžkou životní událost pro sebe vyřešili, dospějeme k novému významu, novému pocitu smyslu. Když se zeptáte někoho na jeho těžké životní zkušenosti a on nebo ona má připravenou odpověď, je to dobré znamení. Těžkosti jsou důležité kvůli tomu, jak se v reakci na ně měníme.

K překonání problémů můžeme využít vlastní schopnosti a dovednosti. Zdá se také, že hraje velkou roli, zda se po těžkém období musíme co nejdříve dostat zpět do běžného života, nebo zda máme čas růst a změnit se spolu s tím, jak se s tou událostí vyrovnáváme.

-jk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today