Čím se sami zbytečně připravujeme o energii?

Ilustrační snímek

Člověk nemusí mít fyzicky náročnou práci nebo vrcholově sportovat, a přesto se může cítit vyčerpaně. Na vině může být stres a přehnané nároky. I když stresu nelze vždy předcházet, často se o energii připravujeme sami. Podle serveru Psychology Today nejčastěji chybujeme v následujících případech.

1. Trápíme se věcmi, které nemůžeme ovlivnit

Podobně jako nemůžeme ovlivnit počasí, nemůžeme často ovlivnit ani chování druhých. Nemáme žádný vliv na to, jak rozhodne náš šéf nebo jakým stylem s námi bude komunikovat. Jediné, co můžeme ovlivnit, jsou naše vlastní reakce. Zabývat se stále dokola pocitem bezmoci nikam nevede.

2. Máme nereálná očekávání

Většina lidí očekává, že v určitém věku něčeho dosáhne, druzí se k nim budou chovat s úctou a podobně. Pokud však v průběhu života nebudeme svá očekávání měnit, dosáhneme pouze zklamání. Pokud dlouhodobě nedokážete splnit některá svá očekávání, zvažte, zda není čas od nich upustit.

3. Neumíme požádat o pomoc

Dnešní svět klade velký důraz na samostatnost. Když něco nevíme, často se to bojíme přiznat, abychom nevypadali slabě. Pokud se však nenaučíte žádat druhé o pomoc, budete ve výsledku vypadat nikoli slabě, ale spíše arogantně a neschopně. Navíc si nevytvoříte bližší vztahy s ostatními lidmi.

4. Bojíme se zkoušet nové věci

Mozek se nás snaží chránit tím, že nám promítá představy nejhorších možných situací. Být připraven na problémy, je dobré. Rozhodně byste se však neměli vyhýbat všemu novému jen proto, že existuje možnost neúspěchu. Většina situací má naopak velkou šanci na úspěch. Pokud to nezkusíte, ničeho nedosáhnete.

5. Bereme sami sebe příliš vážně

Ať už zastáváte jakoukoli roli a máte jakoukoli odpovědnost, nejste nejdůležitější člověk na světě. Umíte si udělat legraci sami ze sebe?

Chcete-li mít více energie, přestaňte si stěžovat a zaměřte se na věci, které můžete ovlivnit. Na chvíli se zastavte, uvědomte si, čeho jste dosáhli a radujte se z toho. Odpusťte si chyby, které jste udělali. Najděte si důvod, proč každý den vstávat z postele a těšit se z toho, co přijde. Využívejte všech možností zasmát se, i když byste se měli smát sami sobě.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today