Chyby, které lidé nejčastěji dělají, když si připravují seznam úkolů

Mít svůj pracovní den naplánovaný a připravit si seznam úkolů – tak zní ta nejzásadnější rada, jak být produktivní a dobře si organizovat čas. Ale napsat si seznam úkolů není jen tak. Řada lidí v této zdánlivě jednoduché aktivitě dělá chyby, díky čemuž ani zdaleka nevyužívají potenciál úkolníčku do maxima. O jaké chyby se nejčastěji jedná a proč byste se jich měli vyvarovat?

Ilustrační snímek

Tento text vychází z příspěvku na blogu platformy Time Management Ninja.

Více úkolníčků

Základem úspěchu úkolníčku je tato rada – musíte mít jenom jeden. Někteří lidé mají úkolníčků více – jeden na lepicím papírku, druhý v mobilu, třetí v aplikaci na počítači. Tento přístup samozřejmě nefunguje.

Žádné vyznačení důležitosti nebo priority úkolů

Často se může stát, že se den nebude vyvíjet přesně tak, jak jste si naplánovali. A i z toho důvodu je nutné předem si určit, které úkoly jsou prioritní, a pracovat vždy především na nich.

Absence plánovaných pauz

Dobrý úkolníček musí obsahovat i pauzy. Jestliže nebudete plánovat čas na zotavení těla i mysli, váš úkolníček nebude realistický.

Přehnaně ambiciózní plány

Když už si člověk píše úkolníček, má tendenci si jej připravovat hodně ambiciózní. To má ale za následek, že plán je nerealistický nebo náročný, a proto vás nebude bavit a dříve nebo později se mu začnete vzdalovat nebo jej rovnou opustíte.

Nedodržování plánů

Jestliže váš úkolníček trpí výše zmíněnými neduhy, je dost pravděpodobné, že jej přestanete dodržovat. Pak ale všechno vaše plánování nemá smysl. Připravujte si takové seznamy úkolů, které vám budou pomáhat, a ne takové, které vás budou stresovat a které radši budete nedodržovat.



-mm-