Chyby, které byste neměli opakovat

Ilustrační snímek

Úspěch nespočívá v tom, nedělat žádné chyby. Závisí na schopnosti připustit si selhání, poučit se a neopakovat tytéž chyby znovu a znovu. Chytří a úspěšní lidé nepřehlížejí své chyby, vnímají je jako příležitosti zlepšovat se.

Některé chyby jsou tak lákavé, že je v určité fázi svého života zažije každý z nás. Chytří lidé se z nich však poučí a nikdy je neopakují podruhé,“ vysvětluje odborník na emoční inteligenci Travis Bradberry v dalším ze svých článků na serveru Entrepreneur.com. Jaké chyby byste tedy neměli opakovat?

Nevěřte lidem a věcem, které vypadají příliš dobře

Někteří lidé mají tak silné charisma, že máme tendenci jim všechno hned věřit a následovat je. Stejně je tomu i s různými lákavými projekty. Chytrý člověk se do ničeho nevrhá slepě. Dobře si rozmyslí, komu a čemu věřit na základě důkazů, které si sám získá.

Neočekávejte jiné výsledky, když stále děláte to samé

Něco jste zkusili a neuspěli jste. V takovém případě je naivní se domnívat, že příště uspějete, když budete svůj postup opakovat. Stejný postup přinese stejné výsledky. Musíte svůj postup změnit, i když to nebude jednoduché.

Neplánujte svůj život bez rozpočtu

V soukromém i profesním životě byste měli mít jasný přehled o své finanční situaci a o tom, co si můžete dovolit. Jakmile zjistíte, kolik peněz a za co utrácíte, mnohem snadněji začnete dělat správná rozhodnutí.

Nehrajte si na někoho, kým nejste

Nikdy to nedopadá dobře. Chytrý člověk si to uvědomí hned při první špatné zkušenosti a do budoucna se drží cesty dosahování úspěchu a štěstí tím, že se bude chovat autenticky.

Nesnažte se zavděčit všem

Chytří lidé si rychle uvědomí, že snaha zavděčit se všem vede pouze k tomu, že se nakonec nezavděčí nikomu. Chcete-li být úspěšní, musíte se naučit dělat rozhodnutí, která jsou v dané chvíli správná, nikoli žádaná či populární.

Nesnažte se měnit druhé lidi

Každý si to někdy zkusí a po určité době narazí. Někteří lidé mají dokonce sklon vyhledávat problémové lidi a snažit se je „napravit“. Chytří lidé však vědí, že změnit někoho, kdo o to nemá zájem, nejde. Raději se obklopují příjemnými a pozitivními lidmi, kteří je nepotáhnou ke dnu.

Kterou chybu už nikdy neuděláte podruhé vy?

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com