Chybí vám motivace? Představte si ten horor, když nestihnete termín

Ilustrační snímek

Hoří vám termíny a začínáte propadat panice, že opakovaně nestihnete své povinnosti včas. Pokud je vám tato situace důvěrně známá, inspirujte se následujícími praktickými tipy, jak zvládnut vše, co máte zvládnout.

Najděte si čas na pravidelné týdenní vytyčení priorit

Každý pátek si projděte termíny, které máte splnit v následujícím týdnu. Získáte tím dostatek času dokončit, na co jste v uplynulém týdnu zapomněli a případně připravit alternativní plán.

Představte si, jak nestihnete termín

Stejně jako se vizualizace doporučuje v případě úspěchu, uplatněte vizualizaci i v případě neúspěchu. Představte si, co se stane, když nestihnete daný termín. Může vám to výrazně pomoci v motivaci.

Rozdělte si větší úkol na menší části

Často odkládáme své povinnosti jen proto, že daný úkol je příliš obtížný, abychom jej zvládli najednou. Proto je třeba začít rozdělením úkolu do dílčích částí, na nichž budete pracovat vždy jednu až dvě hodiny.

Stanovte si vlastní termín před skutečným termínem

Ne nadarmo se říká, že perfekcionismus jde ruku v ruce s odkládáním. Perfekcionisté, kteří vše odkládají na poslední chvíli, pak končí s výmluvou, že neměli pro perfektní výsledek dost času. Řešením této situace je vytyčování vlastních termínů v dostatečném předstihu.

-kk-

Zdroj: CBS MoneyWatch - server americké mediální skupiny CBS věnovaný managementu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CBS MoneyWatch