Chybí vám motivace? Obelstěte svou mysl

Ilustrační snímek

Lidský mozek je složitý stroj, který dokáže řešit složité problémy a nalézat inovativní řešení. I přesto jej však můžeme obelstít. Zkuste chvilku myslet na úkol, který za každou cenu musíte splnit, ale do kterého se vám vůbec nechce. Když to uděláte, budete patrně myslet na všechny otravné, ale nezbytné drobné úkoly a na to, kolik energie a úsilí si vyžádají. Když takhle myslíte na něco, co vás čeká, váš mozek prostě odmaže všechny možné pozitivní aspekty daného úkolu. A přitom tam leckdy nějaké jsou. Může to být zábava, jen musíme být trochu optimističtí.

Soustřeďte se na pozitiva a prokrastinace zmizí

- Představte si ještě jednou ten náročný úkol se vším negativním, co jej provází.

- Zatlačte všechno to negativní před svým vnitřním zrakem do pozadí. Zmenšujte ten nepříjemný obrázek toho, co vás čeká, dokud se nestane jen úplně malinkou tečkou na horizontu.

- Nyní ten malinký obrázek nahraďte představou toho, jak si práci na daném úkolu užíváte. Každý nezbytný krok je zábavný. Uvidíte, že pocítíte alespoň trochu nadšení.

O tom, co musíte udělat, nepřemýšlejte přespříliš

Nesmíte pořád donekonečna přemítat o všech těch krocích, které pro splnění úkolu budete muset absolvovat. Tak se pouze budete cítit ve stresu. Když o tom, co vás čeká, přemýšlíte, musíte přemýšlet o prostém a snadném procesu. Pak pocítíte, že to je všechno zvládnutelné. Budete mít pocit, že to půjde samo, že můžete hned začít. Zkrátka zbytečně nepředpovídejte příliš mnoho problémů, radí web addicted2success.com.

Nezasekněte se

Když čelíme problému, často si vytvoříme mentální blok. Je to kvůli tomu, že naše soustředění svazuje kreativitu. Abyste takový blok rozbili, musíte si otázku, na kterou hledáte odpověď, parafrázovat a podívat se na ni z různých perspektiv. Také můžete zkusit prostě zavřít oči a chvíli relaxovat. V tomto stavu můžete zažít náhlý „aha“ moment. Bdělé snění vám někdy poskytne řešení, často ve formě vnuknutí nějaké metafory.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success