Chvíle úzkosti: Jak se rychle dát dohromady

Všichni občas zažíváme rozrušení a některé situace v nás vyvolají pocit úzkosti. Máme divné pocity v žaludku, srdce nám začíná bít velice rychle a dlaně se začínají potit. Dýcháme najednou rychle a mělce. Uklidní nás v takové chvíli dýchání zhluboka? Možná ne.

Ilustrační snímek

Pokud se začnete zhluboka nadechovat, nemusí to mít kýžený uklidňující efekt. Ve skutečnosti mohou být hluboké nádechy na škodu. Lepší je zaměřit se na výdech.

Základy dýchání

Dýchání je automatický proces. Obvykle dýcháme, aniž bychom o tom věděli. Dýchání řídí autonomní nervový systém, který má 2 podsystémy. První stimuluje k reakci pro boj, nebo útěk a druhý naše tělo uvolňuje a relaxuje.

Ve skutečnosti je to právě výdech (nikoli nádech), co pomáhá tělu relaxovat. Když vdechujeme, naše plíce naplní vzduch a ony tak stlačí stěny srdce. To omezuje průtok krve, a aby bylo toto omezení kompenzováno, zvýší se frekvence tepu srdce. Když vydechujeme, plíce se vyprázdní a srdeční frekvence naopak klesá.

Dýchat zhluboka? Raději ne

Pokud začnete dýchat zhluboka, můžete to s nadechováním přehnat, a to dokonce i tehdy, když budete dech po každém nadechnutí chvíli zadržovat. Stále tím totiž aktivujete to, co obvykle zažíváme během paniky, neboť nadměrné dýchání je přirozenou reakcí na úzkost.

Změňte dýchání

Abyste tomu zamezili a cítili se lépe, soustřeďte se na to, jak dýcháte – zaměřte se však raději na prodloužení výdechu. Věnujte pozornost vydechování.

Odborníci obvykle doporučují, abychom vydechovali o něco déle, než se nadechujeme. Ideální poměr je přibližně 4: 6, uvádí článek publikovaný Centrem pro kreativní leadership. Nezaměřujte se na hloubku nádechu. Chcete-li se uklidnit a uvolnit, pozorujte výdech.

Trénujte pomalejší vydechování 5 minut denně a tento zvyk vám pak ve stresujících okamžicích velmi pomůže.

-jk-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog