Chtějí se introverti stát extroverty?

Myslíte si, že introverti budou šťastnější, když se naučí, jak se chovat víc jako extroverti? Omyl. Zdá se, že pro (alespoň některé) introverty je lepší, když zůstanou takoví, jací jsou.

Ilustrační snímek

Pozitivní účinky extrovertnějšího vystupování, mezi které patří větší pocit štěstí a snížení pocitu únavy, totiž do značné míry závisí na tom, jak moc je ten či onen člověk založením extrovert.

Extrovertní vystupování přináší výhody, jako jsou:

  • Přátelskost
  • Společenskost
  • Veselost
  • Dobrý kontakt s ostatními

To často vede lidi, aby introverty povzbuzovali k tomu, aby se i oni chovali více extrovertně. Jenže možná introverti rádi nechají ostatní, aby při společenských setkáních zazářili. Velmi často totiž vnímají takové pobízení jako nátlak. Ostatní jim říkají, že to je blahodárné pro jejich společenský život. To, že se introverti chovají tiše, vede ostatní občas k přesvědčení, že jsou vlastně nešťastní – a proto se jim se jim pomoci. Otázkou však je, zda introverti chtějí mít výše popsané vlastnosti. Možná totiž upřednostňují to, že se mohou držet v pozadí. Třeba jim to tak prostě vyhovuje.

Těžkým introvertům ponoukání k extroverzi nepomáhá

Článek na webu psychologytoday.com tvrdí, že pokud jsme instruováni, abychom jednali jinak, než jak nám je přirozené, nemusí to vést k většímu pocitu štěstí. Pokud tedy někdo říká introvertovi, že by se měl chovat mnohem extrovertněji k ostatním lidem, nemusí mu tím zrovna pomoci. Ano, je to jistý krok mimo vlastní komfortní zónu – ale ve skutečnosti to moc štěstí nepřinese, nebo rozhodně ne vždy.

Pro lidi, kteří jsou těžcí introverti, totiž extrovertní chování vůči ostatním obvykle nepřináší tolik štěstí, jako osobám méně introvertním. Tito introverti se sice mohou cítit trochu lépe poté, co se sami od sebe projeví trochu extrovertněji. Pokud je však od nich takové chování očekáváno po nějakou delší dobu, nepovede to u nich k většímu pocitu štěstí. Navíc tito lidé někdy ani nevnímají vlastní pocit štěstí jako svůj nejdůležitější cíl.

-jk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today