Chcete zvýšit svou produktivitu? Tak odejděte

Ilustrační snímek

Ne, skutečně vám neradíme, abyste změnili zaměstnání. Určitě však občas zažíváte situaci, kdy máte akutní potřebu vstát od stolu a alespoň se projít, protože takhle už prostě dál pracovat nemůžete ani minutu. Podle serveru Fast Company může být dočasná změna prostředí ku prospěchu.

Ačkoliv převážná většina vaší pracovní náplně se skládá z týmové práce, tak i zde je prostor pro vaše individuální řešení úkolů. I jako manažer delegujete nejprve úkoly mezi členy týmu a poté zbývá čas na vlastní práci. Z toho plyne, že bychom měli náš pracovní čas i prostor dělit na „my“ a „já“.

V týmu, nebo individuálně?

Pokud je nutné na úkolu spolupracovat s ostatními členy týmu u „kulatého stolu“, dbejte na to, aby byl skutečně kulatý. Kolegové se pak cítí více skupinově orientovaní. Položte na stůl balíček prázdných kartiček pro možné náměty a brainstorming. Nezapomeňte však ve správný čas od stolu odejít. Některá týmová řešení můžete s kolegy naleznout také při společném obědě.

Prostor je vaším nástrojem k odvedení dobré práce. Stejně jako malíř si vybírá z palety barev, které se mu nejvíce hodí pro výsledné dílo, také vy máte možnost zvolit nejvhodnější prostředí, kde se vám bude dobře pracovat na různých úkolech a ne vždy to musí být za stolem v kanceláři plné lidí a rušivých prvků.

Individuální práce mnohdy vyžaduje hlubší soustředění a klid než týmová kooperace. Nalezněte místo, které vám pomůže zklidnit roztěkanou mysl. Pokud tedy zas ucítíte akutní potřebu odejít od stolu, tak jděte a nejen na pár minut. Vezměte si notebook a sedněte si s ním třeba do prázdné zasedací místnosti, do kavárny nebo prostě pracujte z domova. Jestliže tím svou produktivitu opravdu zvyšujete, tak konečně už odejděte od pracovního stolu.

-bn-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company