Chcete vyhrávat? Radí Jack Welch

Jack Welch, bývalý výkonný ředitel společnosti General Electric, nehodlá zůstávat v ústraní. Po odchodu z GE před čtyřmi lety a publikování autobiografie se rozhodl vydat i knihu o své manažerské filozofii. Publikace s názvem Winning (Vítězství) právě vyšla a Jack Welch se při té příležitosti vydal na sérii propagačních přednášek. Na rozdíl od mnoha nadšených řečníků jsou však Welchovy přednášky zábavné. Obhajuje upřímnost a sám se jí také drží. Nedávno uspořádal úspěšnou přednášku na americké univerzitě Wharton, kde nešetřil výroky jako:

- „Rozdělování vůdcovství a managementu jsou jen akademické kecy.“

- „Nepřijímejte práci, protože se líbí vaší matce. Nebuďte obětí. Jen vy vlastníte svá rozhodnutí.“

- „Vítězné firmy jsou nakonec tou jedinou věcí, která dokáže udržet společnosti, jako je ta naše. Vlády nevytvářejí vůbec nic.“

Welch byl dlouho oslavován, zejména na Wall Street, i zatracován, zejména odbory a propuštěnými zaměstnanci. Jeho styl vedení GR byl však považován za vysoký standard a úspěch. V minulém roce se dostal do žebříčku 25 nejvlivnějších obchodních vůdců uplynulých 25 let.

Ve své přednášce kritizoval Jack Welch manažery za to, že se často vyhýbají těžkému rozhodování, čímž poškozují své firmy i zaměstnance. Neustále zdůrazňoval upřímnost a otevřenost, která je podle něho jedním z největších tajemství úspěšného byznysu. Upozornil na to, že nedostatek upřímnosti se mnozí manažeři snaží skrýt za argument, že chtějí být k zaměstnancům hodní. Za klíčové povinnosti výkonného ředitele považuje vedle budování silné firemní kultury právě rozvoj vůdců.

-kk-
Zdroj: SearchCIO.com - Novinky, trendy a odborné rady pro IT manažery a pracovníky.
Zobrazit přehled článků ze zdroje SearchCIO.com