Chcete vlastně vůbec řídit lidi?

Ilustrační snímek

Při posuzování potenciálu budoucích lídrů se často zapomíná na zásadní otázku, která zní: „Jak moc rádi řídíte lidi?“. Tvrdí to alespoň Marshall Goldsmith – světově uznávaný kouč vrcholových manažerů, spíkr a autor populárních knih o osobním rozvoji. V jednom z posledních článků na svém blogu potvrzuje, že všichni skvělí lídři, s nimiž kdy pracoval, měli společné právě to, že rádi řídili lidi. Byli do toho dokonce velmi zapálení.

Příkladem může být bývalý ředitel společností Boeing a Ford Alan Mulally, který byl oceněn jako třetí nejlepší lídr světa časopisem Fortune v roce 2014. Zatímco mnozí jiní by se již vzdali, on vytrval a dokázal postavit upadající Boeing i Ford znovu na nohy. Podle Marshalla Goldsmithe je jeho velkou výhodou obrovské nadšení a radost z práce s lidmi. Alan Mulally si velmi dobře uvědomuje, že leadership není o něm, ale o lidech, s nimiž pracuje. Dokáže jít příkladem svým chováním, nikoli pouze slovy.

Chcete-li proto posoudit, jaký potenciál pro roli lídra se ve vás skrývá, zkuste pomocí škály od 1 do 10 vyjádřit, jak moc rádi řídíte lidi. Pokud opravdu nechcete vést druhé k určitému společnému cíli, měli byste zvážit jinou kariéru. Vedoucí role vám sice může zajistit autoritu i peníze, ale vybere si svou daň. Práce lídra je velice náročná především v osobní rovině a mnohdy velmi nevděčná. Jestliže nemáte potřebné vnitřní nadšení pro řízení lidí, bude to pro vás pouze utrpení.

-kk-

Zdroj: Marshall Goldsmith Personal Blog - blog světově uznávaného kouče vrcholových manažerů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Marshall Goldsmith Personal Blog