Chcete být produktivnější? Kupte si další mobil

Jedním z nejčastějších doporučení, jak pracovat produktivněji, je vypnout veškerá upozornění na nově příchozí zprávy na telefonu a počítači. Některá doporučení jsou ještě radikálnější, když radí zcela odinstalovat z mobilu e-mail a sociální sítě.

E-mail a sociální sítě jsou však pro nás už tak běžnou součástí života, že je prostě ve svých zařízeních mít chceme. Můžeme je tedy neustále vypínat, abychom se mohli soustředit na práci, to bychom však museli být hodně důslední. Většinou nás to brzy přestane bavit.

Efektivnější způsob popsal kanadský experimentátor v oblasti produktivity a time managementu Chris Bailey.

Ilustrační snímek

Chris Bailey se rozhodl věnovat rok po ukončení vysoké školy hledání nejrůznějších způsobů, jak se stát co nejproduktivnějším.

Podstoupil řadu praktických pokusů, mezi něž patřilo například používání mobilu jen hodinu denně po dobu tří měsíců nebo 90hodinový pracovní týden po dobu jednoho měsíce. Svá zjištění publikoval na internetu i knižně a dnes se živí jako lektor a odborný poradce v oblasti produktivity.

Pro všechny z nás, které neustále ruší různé zprávy přicházející na naše počítače a mobily, má Chris Bailey jednoduchou radu: Kupte si další mobil, tablet nebo notebook, který budete používat výhradně pro „rušivé“ účely.

Smysluplná investice

Možná se vám to zdá zbytečné, ale funguje to velmi dobře. Smažte si z počítače i telefonu sociální sítě a vypněte upozornění na nové e-maily. Všechny tyto rušivé účty si nainstalujte na nový mobil či tablet, kde si však vypnete zvuky upozorňující na nové zprávy. Abyste se mohli ještě více soustředit, umístěte toto nové zařízení mimo svůj okamžitý dosah při výkonu práce.

Chris Bailey popisuje, jak se po několika týdnech naučil uvažovat jinak podle toho, jaké zařízení měl zrovna před sebou. Když pracuje u počítače, ví, že se nemá nechat vyrušovat neproduktivními aplikacemi a weby. Když si pak potřebuje trochu odpočinout, prohlédne si nové zprávy na tabletu, který si za tímto účelem pořídil.

Samozřejmě to není taktika, která by mohla fungovat pro každého. Ne každý pracuje na počítači a ne každý si může dovolit koupit nové zařízení. Pokud však máte problémy se soustředěním během pracovního dne, může se vám tato investice opravdu vyplatit. Mobilní zařízení navíc dnes již lze pořídit i velmi lacino.

Zkoušeli jste někdy tuto techniku? Co si o ní myslíte?

-kk-

Zdroj: A Life of Productivity - web Kanaďana Chrise Baileyho
Zobrazit přehled článků ze zdroje A Life of Productivity