Chcete být koučem? Změňte své návyky

Ilustrační snímek

Stát se dobrým koučem, to je chvályhodný cíl pro každého manažera. To, co díky koučování svých podřízených získáte, vám všechny vložené zdroje vynahradí. Aby se ale tak stalo, je dost možné, že se budete muset oprostit od některých zaběhlých představ. Některé problémy se budou řešit pomaleji a budete se muset smířit s tím, že zde jako kouč nejste od toho, abyste na vše dali jasnou a konečnou odpověď. Může to být trochu nezvyk, ale plody, které koučování přináší, za to rozhodně stojí. Tvrdí to i web management.about.com.

1. Změňte svůj postoj – nemusíte vyřešit všechno

Mnoho manažerů se stále chová tak, jako by věděli všechno lépe než celý jejich tým. Takové přesvědčení ale není správné. A také to není dobré pro řízení lidí, protože když jim nedáte šanci vyřešit problém samostatně, nemají příležitost k rozvoji. Potenciál vašich zaměstnanců je třeba natahovat a zvětšovat tím, že jim necháte volný prostor. Nemusíte mít odpověď na všechny problémy, kterým oni čelí.

2. Každý pracovník se může zlepšit

Jako manažer musíte upřímně věřit každému svému zaměstnanci, jinak je nebudete moci koučovat.

3. Řešení problémů potrvá déle, buďte na to připraveni

Často se může stát, že by bylo rychlejší prostě poradit. Koučování občas stojí více času a je zapotřebí trpělivost. Myslete na to, že koučováním vlastně investujete do vlastních lidí. Návratnost takové investice může být nezměrná, protože díky koučování budou vaši zaměstnanci spokojenější se svou prací a budou mít větší šanci k učení a zlepšování se. Výsledkem bude to, že váš tým se stane efektivnějším a úspěšnějším.

4. Jak koučovat

Každý kouč by si měl na základě svých zkušeností vytvořit rámec koučování, o který se bude moci opřít. Můžete samozřejmě využít i přístupy, které již jsou zavedeny – například populární model GROW. O co jde?

  • Cíl (Goal): „Čeho chcete dosáhnout?“
  • Realita (Reality): „Jak vypadá současná situace?“
  • Možnosti (Options): „Co může být uděláno, jaké jsou možnosti?“
  • Co dál (What’s next): „Kterou možnost zvolit a do kdy bude realizována?“

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management