Chcete, aby vám to myslelo? Zvolněte

V dnešním světě „multitaskingu“ je dobrý způsob, jak přebít konkurenci nepřepínat se. Pro lidský mozek je obtížné, pokud ne přímo nemožné, přijít s novou myšlenkou, když je jeho majitel přepracovaný, unavený a stresovaný. Přesto je 50hodinový pracovní týden u mnohých běžnou rutinou. Dříve nebo později se to ale musí projevit i na výkonnosti firem. Vědomí a akceptování toho, že esencí firmy je zaneprázdněnost a tempo, může z dlouhodobého hlediska znamenat chybu. Firmy by měly respektovat, že strategické myšlení potřebuje čas. „Hlubší“ myšlení je zkrátka pomalejší a prosté pracování déle tady není řešení.

Past „multitaskingu“

Není žádnou novinkou, že multitasking dokáže ve skutečnosti snížit pracovní efektivitu. Podle jedné podrobné studie, která byla provedena před pěti lety, potřebuje lidský mozek čas k tomu, aby „přeřazoval“ mezi úkony. Čím více přeřazujeme, tím více ztrácíme na kvalitě a efektivitě, neboť časová ztráta - v našich očích jen vteřiny, kterou máme kvůli zaměřování pozornosti na jiné věci, snižuje efektivitu o 20 – 40 %.

Když nás nic nezatěžuje, myslí nám to

Obvykle nás napadají nejgeniálnější věci, když se nesoustředíme na práci. Určitě se vám někdy stalo, že vás něco zajímavého napadlo, když jste například venčili psa nebo dokonce byli v polospánku. Naše podvědomí dokáže skvěle řešit problémy, když je naše vědomí uvolněné.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com